Neviete, čo s jesennou úrodou? Fermentovanie je oveľa jednoduchšie ako zaváranie

TA3/zm
17.10.2021 10:00

Metódu konzervovania potravín zvládnete hravo aj doma. Ak sa vám nechce zavárať, skúste prebytky zeleniny fermentovať.

Neviete, čo s jesennou úrodou? Fermentovanie je oveľa jednoduchšie ako zaváranie
Pixabay/Alina Kuptsova

Okrem klasického zavárania môžete zeleninu konzervovať aj pomocou kvasenia. Fermentácia je stáročia používaný proces, ktorý určite stojí za pokus aj v domácich podmienkach.

Čo je fermentácia?

Fermentácia, teda kvasenie, sa využíva pri konzervovaní zeleniny ako je kapusta, uhorky, paradajky či papriky. Výhodou však je, že pri tomto spôsobe sa žiadne nezdravé konzervanty nepoužívajú. Namiesto toho sa používajú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zelenine dodajú osobitú chuť.

Narozdiel od zavárania zelenina pri fermentácii neprechádza tepelnou úpravou, vďaka čomu si zachováva oveľa viac živín. A ako sme spomínali chutí celkom inak. Zelenina je poriadne nasolená a natlačená do nádoby tak, aby do nej neprenikal vzduch. Sú to ideálne podmienky na to, aby sa sacharidy mohli premeniť na kyselinu mliečnu, ktorá potraviny konzervuje.

Ako na to?

Najskôr si pripravte zeleninu, ktorú chcete fermentovať. Odporúčame pokrájať ju na drobné kúsky alebo nastrúhať. Zmiešajte zeleninu so soľou, pripravte si rôzne bylinky podľa chuti, napríklad kôpor, bobkový list alebo celé korenie.

Na koreniny či bylinky vrstvite zeleninu a stláčajte ju do pripravenej nádoby tak, aby pomedzi ňu prenikalo čo najmenej vzduchu. Zeleninu nechajte stáť na svetlom mieste asi týždeň, potom ju môžete preložiť do menších zaváraninových pohárov a uskladniť. V chladničke vám vydrží aj polroka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok