Vedci vysvetlili dlhovekosť obrích dinosaurov, správali sa podobne ako ovce

TA3 ČTK
24.10.2021 09:00

Niektorí z prvých dinosaurov žili v stádach a toto sociálne správanie mohlo byť jedným z kľúčových faktorov ich dlhovekosti. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Európskeho zariadenia pre synchrotrónové žiarenie, ktoré skúmalo fosílie vyhynutých bylinožravcov.

Vedci vysvetlili dlhovekosť obrích dinosaurov, správali sa podobne ako ovce
TASR/AP (ilustračné)

Analýza pomocou röntgenových lúčov 30 skamenelých vajíčok z veľkého a 190 miliónov starého hniezda, ktoré bádatelia objavili v roku 2000 v argentínskom regióne Patagónia, odhalila prítomnosť jediného druhu - obrieho bylinožravca s dlhým krkom, ktorý nesie latinský názov Mussaurus patagonicus. Patril medzi sauropodomorfné dinosaury, ktoré sa postupne vyvinuli v najväčšie suchozemské živočíchy všetkých čias.

Vracali sa na to isté miesto

"Tento objav ukazuje, že všetky skameneliny nájdené na mieste rozmnožovania patrili k rovnakému druhu dinosaura," uviedlo Európske zariadenie pre synchrotrónové žiarenie, podľa ktorého to znamená, že tento druh žil v kolóniách a prejavoval znaky sociálneho správania. Výskum naviac ukázal, že dinosaury sa na miesto niekoľkokrát po sebe vrátili za účelom rozmnožovania.

Kostry dinosaurov boli v mieste patagonského náleziska zoskupené podľa veku, čo podľa vedcov značí, že tieto zvieratá tvorili stáda mladých jedincov a všeobecne sa pohybovali vo veľmi dobre organizovaných skupinách.

"Ide o najstarší dôkaz tohto typu komplexného sociálneho správania u primitívneho dinosaura, ktorý umožňuje posunúť datovanie takéhoto správania o 40 miliónov rokov skôr," uvieslo Európske zariadenie pre synchrotrónové žiarenie.

Presúvali sa medzi pastvinami

"Táto štúdia s ohľadom na dlhovekosť rodu Mussaurus naznačuje, že ich sociálne správanie a ochrana mladých jedincov by mohli vysvetľovať, prečo boli títo dlhokrkí dinosaury tak bežní na všetkých kontinentoch," uviedol argentínsky paleontológ Diego Pol z argentínskej štátnej agentúry CONICET.

Štúdia, ktorú v roku 2011 realizovali výskumníci z Coloradskej univerzity uviedla, že bylinožraví sauropody sa podobne ako ovce a iné hospodárske zvieratá, sezónne presúvali medzi rôznymi pastvinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok