FOTO: Rostas je vinný, dostal peňažný trest vo výške niekoľko tisíc eur

TA3 TASR
26.10.2021 10:38

Na peňažný trest vo výške 4-tisíc eur odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Verdikt je právoplatný.

Najvyšší súd zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a aj obžalovaného. Odvolací súd sa v utorok zaoberal odvolaním oboch procesných strán voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu  v Pezinku z decembra roku 2019.

Najvyšší súd pokladá prvotný rozsudok Špecializovaného trestného súdu za správny. Pokiaľ by Rostas peňažitý trest nezaplatil, išiel by do väzenia na tri mesiace. Obžalovaný si rozsudok nevypočul, keďže ho nevpustili do súdnej siene z dôvodu, že odmietol mať rúško. 

Jeho obhajca Ľubomír Hlbočan po opustení súdnej siene uviedol, že voči verdiktu podajú dovolanie. Jeho klient peňažitý trest nezaplatí a pôjde radšej na výkon trestu. Nepovažuje jeho konanie za trestné a Rostas je podľa Hlbočana politickým väzňom.  

Odmietol si nasadiť rúško

Na verejnom zasadnutí Najvyššieho súdu Slovenskej republiky prerokuvával odvolania obžalovaného a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza. Obžalovaný nebol v súdnej miestnosti, keďže si odmietol nasadiť rúško. Zastupoval ho jeho obhajca Ľubomír Hlbočan. Senát najvyššieho súdu napokon rozhodol, že verejné zasadnutie sa uskutoční bez prítomnosti obžalovaného.

Prokurátor vo svojej záverečnej reči navrhoval Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky, aby zamietol odvolanie obžalovaného. Navrhol mu uložiť podmienečný trest odňatia slobody v dolnej sadzbe s tým, že výkon trestu mu bude odložený na primeranú skúšobnú dobu. 

"Žiadam, aby Najvyšší súd zrušil napadnutý rozsudok v plnom rozsahu. Žiadam, aby súd oslobodil Tibora Eliota Rostasa spod obžaloby," vyhlásil vo svojej záverečnej reči obhajca Hlbočan. Podľa jeho slov je prokurátor vo veci zaujatý. Advokát spochybnil vykonané znalecké dokazovanie.

Rostas bol odsúdený ešte v roku 2019

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil Tibora Eliota Rostasa 16. decembra 2019. Dostal peňažný trest vo výške 4-tisíc eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť.  

Prokurátor Honz navrhol obžalovanému predtým podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.  

Negatívne postoje voči židovskej komunite

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Tibor Eliot Rostas v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. 

Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok