Šéfredaktor Zeme a Veku sa postaví pred Najvyšší súd, rozhodnú o jeho odvolaní

TA3 TASR
30.9.2021 09:23

Najvyšší súd SR sa bude zaoberať v októbri odvolaním v prípade šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa obžalovaného z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z konca roku 2019.

Šéfredaktor Zeme a Veku sa postaví pred Najvyšší súd, rozhodnú o jeho odvolaní
TASR/Pavel Neubauer

Najvyšší súd SR určil termín verejného zasadnutia, na ktorom prerokuje odvolania obžalovaného a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, na 26. októbra. Vyplýva to z aktuálneho rozpisu činnosti Najvyššieho súdu.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil Tibora Eliota Rostasa 16. decembra 2019. Dostal peňažný trest vo výške 4000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť.  

Prokurátor Uradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz navrhol obžalovanému predtým podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.

Obžalovaný je pre zverejnenie článku

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Rostas v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. 

Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok