Vinný, rozhodol súd o šéfredaktorovi Zeme a Veku Rostasovi

TA3 TASR SITA
16.12.2019 12:57

Šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor E. Rostas je vinný, rozhodol súd v kauze jeho článku Klin Židov medzi Slovanmi z roku 2017. Počas odôvodňovania rozsudku vyviedli z miestnosti bývalého sudcu a politika Štefana Harabina, ktorému sa nepáčili niektoré argumenty súdu. „Ste Sorosov mopslík,“ povedal Harabin sudcovi.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Dostal peňažný trest vo výške 4000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť. Rozsudok nie je právoplatný.

sdfdfsdfd-0a000002-9d0e-bb9f-ac1100ae-c33a-a626-ac1100ae-b786-8cc7_ac1100ae-7165-ce18.jpg

Rostas v kritickom článku citoval výroky viacerých slovenských historických osobností na adresu Židov. „Čitateľovi predložil tvrdenie, že aj v súčasnosti sú príčinou negatívnej situácie zásahy židovskej komunity,“ uviedol pri čítaní obžaloby prokurátor Tomáš Honz.

Rostas však v tejto súvislosti tvrdil, že byť obžalovaný za citácie ľudí, po ktorých sú pomenované ulice a mestá, považuje za česť. „Citoval som exaktné citácie a myšlienky,“ povedal s tým, že pri písaní článku vychádzal z knihy Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre, ktorá je voľne dostupná v kníhkupectvách. Zdôraznil tiež, že nikdy nebolo jeho cieľom navádzať na násilie voči nejakej skupine ľudí. „Vyzýval som k solidarite a vzájomnosti,“ povedal na margo článku. V článku Tibor Eliot Rostas uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok