Ženy hlásia po očkovaní výkyvy v menštruačnom cykle. Tieto prípady máme aj na Slovensku

TA3 KJ
26.10.2021 06:00

Tisíce žien po očkovaní spozorovali vynechanie menštruácie alebo výkyvy vo svojom inak pravidelnom cykle. Aj keď tento príznak nie je na zozname tých najčastejších, môže sa objaviť. Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil, že takéto prípady máme aj na Slovensku.

Ako pokračuje očkovanie v ambulanciách? Doteraz prejavili záujem stovky lekárov
TASR

Krátkodobé zmeny po vakcíne

Vedľajší účinok po podaní vakcíny môže nahlásiť každý zaočkovaný, funguje to tak aj u nás. Jedným z takýchto prejavov je aj narušenie ženského menštruačného cyklu. Aj keď má ísť len o krátkodobý účinok, zažili ho tisíce žien. V zahraničí sa stáva dokonca témou bližšieho vedeckého skúmania.

Medzi bežné vedľajšie účinky po podaní vakcíny podľa WHO patrí horúčka, únava, bolesť hlavy, svalov, zimnica či bolesť v mieste vpichu. Možné zmeny v menštruačnom cykle žien zatiaľ v tomto zozname nie sú. Lekári vo Veľkej Británii sa však stretávajú s tým, že čoraz viac žien hovorí o svojich skúsenostiach.

Viac ako 30-tisíc žien vo Veľkej Británii nahlásilo príslušným úradom ako nežiaduci účinok po očkovaní výkyvy v menštruácii. Doktorka Victoria Maleová, lektorka reprodukčnej imunológie, vo svojom článku v British Medical Journal uviedla, že účinky sú našťastie „krátkodobé“ a väčšina žien sa po jednom cykle vráti do normálu. Maleová pritom dodala, že „neexistuje dôkaz, že očkovanie proti koronavírusu by malo nepriaznivý vplyv na plodnosť."

Menštruačné zmeny boli hlásené u žien, ktoré dostali vakcíny Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Maleová si tiež myslí, že prerušená menštruácia môže byť skôr dôsledkom imunitnej reakcie na očkovanie, než konkrétnej zložky vakcíny. Podporila by však bližší výskum tohto problému, aby sa zbytočne nešírili konšpirácie. Ignorácia týchto hlásení by podľa nej mohla mať vplyv na záujem ľudí o vakcínu. Váhavosť žien s očkovaním bola do značnej miery totiž spôsobená aj falošnými tvrdeniami o tom, že by to mohlo uškodiť snahe otehotnieť.

Vplyvu na plodnosť sa obávať netreba

Doktor Jo Mountfield, viceprezident Kráľovskej akadémie pôrodníkov a gynekológov v Británii chápe, že akékoľvek zmeny menštruácie môžu vyvolávať obavy. "Chceme však ženy uistiť v tom, že po jednom alebo dvoch cykloch sa všetko vráti do normálu. Neexistuje žiaden dôkaz o tom, že by tieto výkyvy mali vplyv na plodnosť," spresnil.

Podľa britskej Agentúry pre reguláciu liekov a zdravotníckych produktov môžu byť problémy s menštruáciou spôsobené aj stresovými životnými udalosťami. Zmeny menštruačného cyklu boli hlásené napríklad aj po prekonaní koronavírusu alebo ako dôsledok dlhotrvajúceho covidu. "Faktom zostáva, že výhody očkovania prevažujú nad rizikami pre väčšinu ľudí," uviedla agentúra.

Tieto prípady evidujeme aj u nás

K problematike výkyvov v ženskom cykle po očkovaní sme oslovili aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv na Slovensku. Ten potvrdil, že takéto prípady evidujeme aj u nás. "Štátny ústav eviduje hlásenia podozrení na nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia Covid-19, v ktorých sa uvádza porucha menštruačného cyklu, vynechanie menštruácie, predčasná menštruácia, predĺžené trvanie, krvácanie mimo cyklu, v menopauze a podobne," spresnila hovorkyňa Magdaléna Jurkemíková. Podobné hlásenia však boli podľa ŠÚKL zaznamenané aj v prípade iných vakcín, napríklad proti HPV.

ŠÚKL zároveň zdôrazňuje, že vakcína nemá vplyv na plodnosť žien ani mužov. Na menštruačný cyklus môže vplývať už spomínaný stres, ale aj únava, zmena životného štýlu či gynekologické diagnózy. Menštruačné výkyvy sa vyskytujú v živote žien pomerne často, aj z toho dôvodu je pre vedcov náročnejšie dospieť k jednoznačnému záveru, že ide o vplyv vakcíny.

Podozreniami sa v rámci Európskej únie zaoberá aj Európska lieková agentúra. Príčinná súvislosť medzi vakcínami a poruchami menštruácie zatiaľ dokázaná nebola. Dostupné informácie a dáta sú však naďalej predmetom bližšieho skúmania.

Ženy by nemali zabúdať aj na preventívne prehliadky. O tom, prečo je to dôležité a aj o HPV víruse sme sa rozprávali s gynekológom Erikom Kúdelom a Katarínou Beccou Balážiovou, moderátorkou a ambasádorkou kampane Povedz nie rakovine krčka maternice:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok