Prísnymi opatreniami sa počet interrupcií nezníži, práve naopak, tvrdí gynekológ Redecha

TA3
25.10.2021 09:09

V Raňajkách sme sa venovali návrhu zákona „o pomoci tehotným ženám“, na základe ktorého by sa mali meniť niektoré ustanovenia u nás dlho platného zákona o umelom prerušení tehotenstva. V štúdiu sme privítali Martina Redecha, prezidenta Slovenskej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti. Čo si o návrhu zákona myslí? Čo viac trápi gynekológov a ženy? Ako dnes prebiehajú interrupcie, ako sa ženy rozhodujú a na základe čoho? A čo vedie autorov k opakovanému vracaniu zákona do hry?

Odborníci sa zhodli

Redecha sa vyjadril, že Slovenská gynekologická a pôrodnícka spoločnosť sa návrhom na sprísnenie interrupcií zaoberala už viackrát. "Prejednali sme všetky súčasti tohto zákona a sme toho názoru, že súčasná legislatívna úprava, ktorá u nás platí, je dostatočná a vyhovujúca, ba čo viac, je aj dostatočne moderná," skonštatoval. Do zákona podľa neho vôbec netreba zasahovať.

"Počet interrupcií, ktoré sa u nás robia, každý rok klesá," povedal Redecha. Nejde pritom o pokles za posledný rok či dva. "Za posledných 10 až 15 rokov sme svedkami toho, že dochádza k podstatnému poklesu interrupcií."

Redecha vysvetlil, že Slovenská gynekologická a pôrodnícka spoločnosť má 1200 členov. "Sú to všetko profesori, docenti, prednostovia kliník, pracovníci, lekári, ktorí sa každodenne stretávajú s touto problematikou," spresnil.  Podľa Redechu sú ich názory a svetonázory rozličné, niektorí sú veriaci, iní ateisti, "ale keď sme túto problematiku prejednávali, tak sme sa zhodli v tom, že všetky obmedzenia alebo zásahy do interrupčného zákona, ktorý máme teraz platný, by boli krokom späť".

Stále bez tabletky

"Svet a štatistiky ukazujú, že v  krajinách, kde sú prísne protiinterrupčné opatrenia, neevidujú zníženie počtu interrupcií. Ide o presun alebo odloženie na iné formy, napríklad interrupčnú turistiku," zdôraznil lekár. Poukázal na to, že ak sa niekde sprísnia interrupčné pravidlá, tak počty interrupcií vzrastú v okolitých krajinách.

Slovenky, ktoré chcú podstúpiť umelé prerušenie tabletkou a nie chirurgickým zákonom, sú už teraz nútené cestovať za hranice, do Česka či do Rakúska. "Celý problém je v tom, že nám utekajú zo štatistík," poznamenal Redecha. Sprísňovanie sa podľa neho cyklicky vracia do parlamentu z politických dôvodov, kým požiadavky odborníkov, napríklad na schválenie interrupčnej tabletky, sa do návrhov nedostávajú.

Témy: Rakúsko Česko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok