Môžu ženy behať počas menštruácie? Odborníci sa zhodujú v názore, ktorý vás prekvapí

TA3/bd
14.9.2021 09:10

V živote sú nevyhnutné tri veci: smrť, dane a pre zhruba polovicu populácie menštruácia. Napriek tomu, že niektoré zdravotné komplikácie vašej menštruácie môžu byť vysiľujúce, perióda nie je dôvodom na zastavenie bežiacej rutiny. Odborníci a ich štúdie hovoria, že cvičenie môže dokonca zmierniť bolestivé príznaky.

Môžu ženy behať počas menštruácie? Odborníci sa zhodujú v názore, ktorý vás prekvapí
FreePik

Prirodzený cyklus

Ak váhate s behaním počas menštruácie, asi si treba pripomenúť, že menštruačný cyklus nie je v skutočnosti udalosťou iba raz za mesiac. Je to skutočný cyklus, ktorý prebieha po celý mesiac a uvoľnenie menštruačnej krvi je jednoducho signálom, že jedna časť cyklu sa skončila a ďalšia sa začala.

Takže, aj keď sú starosti s cvičením počas menštruačného cyklu úplne prirodzené, možno prídete na to, že menštruácia nie je jedinou súčasťou vášho menštruačného cyklu, ktorá ovplyvňuje vašu túžbu alebo schopnosť cvičiť.

menzes FreePik

Napríklad predmenštruačný syndróm (PMS), ktorý sa u niektorých žien vyskytuje v dňoch pred menštruáciou, môže zahŕňať množstvo symptómov vrátane depresie, nespavosti, únavy, gastrointestinálnych symptómov a bolesti brucha, ktoré všetky môžu ovplyvniť vaše cvičebné návyky. Našťastie je zdokumentované, že mnohým ženám môže pravidelné aeróbne cvičenie zmierniť príznaky PMS. 

Odporúča sa stanoviť si cieľ aspoň 30 minút cvičenia aspoň každý druhý deň počas celého mesiaca (nielen vtedy, ak máte príznaky PMS). Aj keď sa vám cvičiť práve nechce, kvalitné cvičenie dokáže zlepšiť náladu, zdvihnúť energiu, je mentálne uspokojujúce a dokáže prispieť k zníženiu menštruačných kŕčov a je takmer bez rizika.

behanie FreePik

Únik krvi pri behaní

Ako je to s únikom krvi pri behaní? Ľudské telo je vybavené zvieračmi na reguláciu toku moču a výkalov, ale nemá žiadny mechanizmus na menštruačnú krv. Menštruujúce ženy si tiež nemôžu vybrať, kedy začne ich menštruačný výtok, s výnimkou niektorých obmedzených manipulácií prostredníctvom hormonálnej antikoncepcie.

Existuje však veľa možností, ako udržať menštruačný tok pod kontrolou, s trochou experimentovania nájdete tie vaše. Mnoho žien považuje tampóny alebo menštruačné kalíšky za účinné pri cvičení, aj keď v druhom prípade môže trvať nejaký čas, kým nájdete ten správny pohár a naučíte sa, ako ho používať. 

INFO: U niektorých žien môže neobvyklá námaha a neustále sa meniace polohy počas cvičenia spôsobiť špinenie oblečenia. 

menzes FreePik

Vonkajšia ochrana

Tampóny a menštruačné kalíšky majú tú výhodu, že nepridávajú vášmu obrysu na objeme, dokonca ani v tých najformálnejších cvičebných úboroch. Ak dávate prednosť noseniu menštruačných vložiek a máte obavy z toho, že sa vám ich obrysy ukazujú prostredníctvom obľúbených bežeckých nohavíc, môžete si zaobstarať nízkoprofilové, tvarované tenké vložky, u ktorých je oveľa menšia pravdepodobnosť, že sa „ukážu“. 

Riešenie symptómov

Nie každý deň vašej menštruácie bude rovnaký. Ak máte taký silný prúd, že nemôžete nájsť ochranu, s ktorou by ste sa cítili sebavedomo, máte niekoľko možností. Prvá je lekárska intervencia. Váš lekár vám môže pomôcť vyriešiť nezvládnuteľný menštruačný tok hormonálnou antikoncepciou, ktoré vám pomôže dostať menštruáciu pod kontrolu.

TIP: Nosenie cvičebného oblečenia v tmavej farbe (alebo s tmavou potlačou, ak je to možné) vám tiež pomôže zachovať súkromie pri vašej menštruácii

fitko FreePik

Môžete tiež použiť malú stratégiu na zvládnutie najťažších období. Vezmite si napríklad ďalšie menštruačné potreby a počas behania si ich takticky na mieste, kde sa to dá, vymeňte. Alebo zvážte behanie doma na bežiacom páse alebo dráhe, kde sa môžete s minimom nepríjemností dostať do kúpeľne podľa potreby.

Ak vám príde tento proces obťažujúci alebo nepohodlný, môžete tiež prispôsobiť svoj bežecký rozvrh tak, aby obchádzal najnevhodnejšie dni vášho obdobia alebo aby vyhovoval vašim energetickým hladinám, pretože sa líšia v priebehu vášho obdobia alebo počas celého mesiaca. Koniec koncov, nie je žiadna hanba pracovať s prírodnou biológiou vášho tela, a nie proti nej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok