Máte strach z ihiel? Vedci vyvíjajú technológiu, ktorá prinesie bezbolestné očkovanie

TA3 ČTK
21.10.2021 06:00

Holandskí vedci vyvíjajú laserovú technológiu, ktorá umožňuje "prakticky bezbolestné" očkovanie bez použitia klasickej injekčnej striekačky. Podľa výskumníkov pôjde o prelomový vynález, ktorý zmierni strach z ihiel a priláka na očkovanie viac ľudí. Prístroj podobný pištoli na hranie využíva laser, aby pretlačil drobné kvapôčky vonkajšou vrstvou kože.

Máte strach z ihiel? Vedci vyvíjajú technológiu, ktorá prinesie bezbolestné očkovanie
TASR/AP (ilu)

Mechanizmus popísali agentúre Reuters profesor z univerzity v holandskom regióne Twente a výskumník z Massachusettského technologického inštitútu David Fernandez Rivas, ktorý ho vymyslel.

Rýchlejšie ako komárie bodnutie

Proces je podľa neho rýchlejší ako komárie bodnutie a nemalo by spôsobovať žiadnu bolesť, pretože nezasiahne nervové zakončenia v pokožke. "Sklo obsahujúce kvapalinu sa v priebehu milisekundy zahreje laserom, v kvapaline sa vytvorí bublina, ktorá vytlačí kvapalinu rýchlosťou aspoň 100 kilometrov za hodinu. To nám umožňuje preniknúť do kože bez toho, aby sme ju poškodili. Nie je vidieť žiadna rana ani vstupný bod," dodal.

Fernandez Rivas očakáva, že vynález pomôže prilákať viac ľudí na očkovanie, zabráni riziku kontaminácie zo špinavých ihiel a zníži množstvo lekárskeho odpadu.

Hanbíme sa priznať fóbiu z ihiel

Vedci na otestovanie prístrojov na vzorkách tkaniny použili grant Európskej únie vo výške 1,5 milióna eur. Očakávajú, že tento mesiac podajú žiadosť o financovanie testovania na ľuďoch. Podľa Fernandeza Rivasa môže trvať približne jeden až tri roky než bude metóda dostupná širokej verejnosti.

Podľa Henka Schenka, ktorý ponúka ľuďom, ktorí sa boja očkovania terapie, má strach z ihiel zhruba každý piaty Holanďan. "Fóbia z ihiel je bežnejšia, ako si možno myslíme. Ľudia sa to hanbia priznať," uviedol. V niektorých mohla vyvolať strach hospitalizácia v detstve, iní sa vraj boja vzdať sa kontroly nad svojím telom. Podľa terapeuta potrebuje zhruba jeden človek z tisíc opakované terapeutické sedenia, aby sa pripravil na plánovanú injekciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok