Losos, sardinky či makrela. Omega-3 mastné kyseliny môžu zachrániť pacienta s covidom

TA3/hm
20.10.2021 09:00

Ochorenie Covid-19 často sprevádza zápal pľúc. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v rybách ako losos, makrela či sardinky, môžu podľa českých vedcov zachrániť pacientov s covidom. Ich štúdia potvrdila, že dostatok týchto kyselín s dlhým reťazcom dokáže v tele pacienta zvýšiť schopnosť buniek brániť sa zápalu.

ryby 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Vedci zdromaždili a analyzovali vzorky krvi 217 pozitívnych pacientov na koronavírus Sars-CoV-2, z ktorých potrebám výskumu nakoniec vyhovelo len 160. Pacientov na začiatku hospitalizácie otestovali na vyše 15 laboratórnych parametrov. Prešli tiež detailnou diagnostikou celkovo 20 mastných kyselín, ktoré sú obsiahnuté v bunkových membránach. 

Viac omega-3, väčšia šanca prežiť

V štúdii, na ktorej pracovali od februára do začiatku mája 2021, vychádzali z poznatku, že strava väčšiny českej populácie má nedostatok protizápalových živín, resp. obsahuje nedostatok omega-3, a naopak, má vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Počiatočný stav mastných kyselín v membránach buniek na začiatku hospitalizácie porovnali so zdravotným vývojom pacienta. Ľudia, ktorí boli na tom s mastnými kyselinami s dlhým reťazcom lepšie, mali väčšiu šancu prežiť.

Štúdia podľa vedúceho projektu, profesora Jiřího Rupricha, štatisticky potvrdila hypotézu, že vyššia hodnota tzv. omega-3 indexu (EPA + DHA + DPA) vedie k nižšej mortalite u pacientov s covidom, ktorí obvykle podliehajú pneumónii. Ako sa uvádza na webe ČT24, ak by v Česku zomrelo na covid asi 30-tisíc ľudí (približne ako populácia kúpeľného mesta Luhačovice), teoreticky mohlo prežiť ťažký zápal pľúc vyše päťtisíc z nich. Ako Ruprich pokračoval, prežili by za predpokladu, ak by dodržiavali nutričné odporúčania, a ich telá by netrpeli nedostatkom omega-3 mastných kyselín. 

Ryby môžu pomôcť zvládnuť ťažký covid

"Hodnoty omega-3 indexu, ktorý v našom prípade zvyšujeme o DPA (je to asi 20-23 % z omega-3, mimo ALA), by mali byť >8,0 %. Tieto hodnoty nemá skoro nikto v našej populácii," uviedol český profesor. Hodnota sa dá podľa neho dosiahnuť vtedy, ak je strava bohatá na vysoké dávky tučných rýb alebo rybieho oleja. Zjednodušene povedané, zvládnuť ťažký priebeh covidu môže aj príjem rýb ako losos, zavináče, makrela či sardinky. 

Česká štúdia, na ktorej sa spolupodieľali Centrum zdravia, Štátny zdravotnícky ústav a Fakultná nemocnica Brno, potvrdila, aký je dostatok omega-3 mastných kyselín dôležitý pre boj tela so silným zápalom. Preukázala tiež zásadný rozdiel medzi odolnosťou buniek.

"Nešlo o liečenie, ale zistenie, či vyšší omega-3 index môže predchádzať kritickým stavom, úmrtiam, v súvislosti s "cytokínovou búrkou", ktorej v rámci zápalu pľúc predchádza búrka "eicosanoidová"," uviedol Ruprich. Potvrdilo sa teda, že vyšší obsah omega-3 mastných kysleín v membránach buniek môže pomôcť predchádzať kritickým stavom a úmrtiam na covid.

Hoci je štúdia pilotná, výsledok je konzistentný. Podľa ČT24 už podobné výsledky ohlásili aj ďalšie pracoviská v Spojených štátoch amerických a Španielsku. "Omega-3 mastné kyseliny majú zdravotný význam v priebehu celého života a sú súčasťou primárnej i sekundárnej prevencie," dodal vedec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok