Zhoríš v pekle. Zahraniční vedci opísali, akým vyhrážkam čelili po vyjadreniach ku covidu

TA3/hm
19.10.2021 18:00

Vedci zo siedmich krajín, ktorí s médiami otvorene hovoria o pandémii covidu, po svojich vystúpeniach zaznamenali vyhrážky smrťou alebo fyzické napadnutia.

vedec vedci genetika laboratórium DNA 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnil vedecký časopis Nature. Okrem správ, telefonátov a urážok na sociálnych sieťach sa stretli tiež s nenávistnými e-mailami, ktoré niekto zaslal ich zamestnávateľom, zverejnením osobnej adresy alebo s pokusmi o spochybnenie ich profesijnej povesti.

Odmietajú sa už vyjadrovať do médií

Celkovo 15 percent z 321 vedcov uviedlo, že sa im pre rozhovory s médiami o koronavíruse niekto vyhrážal smrťou a 22 percent zažilo vyhrážanie fyzickým alebo sexuálnym násilím. Šesť z 321 opýtaných vedcov niekto skutočne fyzicky napadol. Dve pätiny respondentov uviedli, že v dôsledku obťažovania zaznamenali psychické alebo emočné problémy. Vedci, ktorí čelili najhoršiemu obťažovaniu, uviedli, že to negatívne ovplyvnilo ich ochotu naďalej hovoriť s médiami.

Experti sa s nenávistnými reakciami stretali najčastejšie po tom, čo uviedli svoje stanovisko k vakcínam proti koronavírusu, ochranným rúškam, pôvodu vírusu Sars-CoV-2 a účinnosti liekov proti ochoreniu Covid-19. Podobnému správaniu čelili v minulosti odborníci, ktorí otvorene hovorili o zmenách klímy alebo násilí páchanom pomocou strelných zbraní, opísal Nature.

Napriek tomu, že vzorku 321 vedcov nie je možné považovať za reprezentatívnu, prieskum ponúka pohľad na osobnú skúsenosť ľudí, ktorí dobrovoľne vstúpili do verejného priestoru, aby zdieľali svoje vedomosti a informácie k prebiehajúcej pandémii, napísal server BBC News. Prieskumu sa zúčastnili predovšetkým experti z USA, Británie a Nemecka.

Poslali im fľaštičky s nápisom "pozitívny"

Niektoré z extrémnejších prípadov sa objavili v médiách. Známeho flámskeho virológa Marca Van Ransta museli premiestniť na bezpečné miesto po tom, čo v Belgicku ušiel profesionálny a ozbrojený vojak, ktorý sa mu vyhrážal násilím.

vojak Jurgen Conings - vyhrážky odborníkovi Marcovi Van Ranstovi TASR/AP

Hlavného poradcu britskej vlády pre boj s koronavírusom Chrisa Whittyho v parku napadol 24-ročný realitný maklér. Dvom popredným nemeckým vedcom zase niekto poslal fľaštičky s priezračnou tekutinou, na ktorých bol nápis "pozitívny" a inštrukcie, aby nápoj vypili.

Dostali vúdú obrázky s rakvami

S nenávisťou sa stretol tiež farmaceutický expert Andrew Hill, ktorý najskôr zverejnil pozitívne hodnotenie lieku ivermektín, ale zmenil svoje stanovisko, keď zistil, že dáta, na základe ktorých svoju štúdiu zverejnil, boli nedôveryhodné. Antiparazitikum, ktoré väčšina významných inštitúcií neodporúča na liečbu covidu, začalo mnoho ľudí nazývať zázračným liekom na ochorenie, väčšinou v kruhoch, ktoré odmietali vyvinuté vakcíny. 

"Posielali mi fotky nacistických vojnových zločincov, ktorí viseli na stĺpoch, vúdú obrázky hojdajúcich sa rakví, vyhrážky, že moja rodina nie je v bezpečí, že všetci zhoríme v pekle," povedal BBC.

"Je to veľká strata, keď je vedec, ktorý spolupracoval s médiami, zdieľal svoje expertízy, vyradený z verejnej debaty v časoch, keď ho (verejnosť) potrebuje najviac," uviedla k obťažovaniu odborníkov, ktoré ústi v ich neochotu hovoriť s médiami, riaditeľka britskej neziskovej organizácie Science Media Centre Fiona Foxová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok