Chystá sa veľké sčítanie mrožov. Vedci hľadajú pol milióna dobrovoľníkov z celého sveta

TA3 ČTK
17.10.2021 09:00

Svetový fond na ochranu prírody a britský ústav pre výskum Antarktídy hľadajú dobrovoľníkov, ktorí im pomôžu spočítať mrože na tisíckach satelitných snímkov. Organizácie to uviedli v spoločnom vyhlásení. Dúfajú, že k rozsiahlemu výskumu sa pripojí pol milióna ľudí z celého sveta. Sčítanie má zistiť, ako tieto morské cicavce ovplyvňujú zmeny klímy.

Chystá sa veľké sčítanie mrožov. Vedci hľadajú pol milióna dobrovoľníkov z celého sveta
ČTK

Vedcom sa dá pomôcť z pohodlia domova

Mrože sa nedajú len tak prehliadnuť, vážia totiž viac ako tonu. Vedci však vedia len málo o ich živote na vzdialenom a z veľkej časti neprístupnom arktickom pobreží. Začínajúci ochranci prírody z celého sveta teraz môžu z pohodlia svojho domova študovať satelitné snímky, ktoré sú dostupné online, identifikovať konkrétne oblasti, kde sa cicavce vynoria na súš a následne ich spočítať. Dáta pomôžu vedcom získať lepšiu predstavu o tom, aká veľká je populácia mrožov bez toho, aby ich niekto rušil.

"Mrože čelia realite klimatickej krízy. Ich domovská Arktída sa zohrieva takmer trikrát rýchlejšie než zvyšok sveta a za desať rokov sa roztopí zhruba 13 percent letného morského ľadu," priblížil britský ústav.

Ľad sa topí, podmienky pre život sú horšie

Morský ľad je pritom pre tieto zvieratá zásadný. Privádzajú tu totiž na svet mláďatá a využívajú ho aj na odpočívanie. Pre topiace sa ľadovce si musia hľadať miesto na preplnenej pevnine, kde sa niekedy navzájom ušliapu. Pri zháňaní potravy na súši tiež minú viac energie.

Mrož ČTK

"Čo sa stane v Arktíde, nezostane v Arktíde. Klimatická kríza je globálny problém, väčší než akákoľvek osoba alebo región. Krajiny by mali pred klimatickou konferenciou zvýšiť svoje ambície a dodržať sľuby - pre dobro mrožov i celého sveta," uviedol predstaviteľ Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Rod Downie.

Predchádzajúce sčítanie mrožov bolo založené na dostupných dátach a znalostiach, výskum morských cicavcov v odľahlých a nedostupných oblastiach prináša so sebou značné problémy. Podľa WWF sa populácia mrožov doteraz odhaduje asi na 230-tisíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok