V Kolumbii majú starosti s premnoženými hrochmi, ktoré priviezol Escobar

TA3 ČTK
14.10.2021 10:18

Kolumbijské úrady museli sterilizovať desiatky hrochov, ktoré do krajiny priviezol drogový boss Pablo Escobar. Hrochy sú v Kolumbii nepôvodným druhom a úrady sa už dlhší čas snažia regulovať ich počet, uviedla agentúra EFE. V oblasti rieky Magdalena ich teraz žije asi 80, bez zásahu by sa podľa odborníkov v najbližších dvadsiatich rokoch ich počet zvýšil až na 1500.

V Kolumbii majú starosti s premnoženými hrochmi, ktoré priviezol Escobar
TASR/AP

Pomohli Američania

Kolumbijské úrady použili na sterilizáciu liek GonaCon, ktorý dostali darom od amerického ministerstva poľnohospodárstva. Liek podali 24 hrochom, ďalších 11 z nich vykastrovali chirurgicky. Sterilizácia pomocou lieku je však menej nákladná a logisticky menej komplikovaná.

V 80. rokoch minulého storočia priviezol do Kolumbie narkobarón Escobar jedného samca a tri samice hrochov. Keď drogového bossa v roku 1993 polícia zastrelila, prešli hrochy do starostlivosti kolumbijskej zoologickej záhrady. Kvôli ťažkostiam s prepravou však zvieratá zostali v areáli Escobarovej vily, z ktorej unikli do voľnej prírody.

Hrochom sa výborne darí

Hrochy sa usadili na brehoch rieky Magdalena. Výborne sa im tam darí, pretože v Kolumbii nemajú prirodzených nepriateľov ako v Afrike, kde žijú vo voľnej prírode.

"Musíme chrániť ekosystém v rieke Magdalena, naše pôvodné druhy a kontrolovať populáciu hrochov," uviedol ekológ David Echeverri, ktorý sa na sterilizácii hrochov podieľa.

Pre časť obyvateľov v oblasti, kde hrochy žijú, sa zvieratá stali svojskými maskotmi. Keď v roku 2009 úrady nechali utratiť jedného z Escobarových hrochov, vyvolalo to taký odpor, že úrady s lovom nepokračovali.

Témy: Kolumbia Afrika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok