Raši: Operácie sa možno budú odkladať nie pre covid, ale pre nedostatok peňazí

TA3
14.10.2021 07:00

Peňazí v zdravotníctve je málo. Nikdy ich nebolo dosť, no teraz máme krízové obdobie a treba hasiť dôsledky pandémie na všetkých frontoch. Je strategicky dobrý nápad uberať z beztak okresaných peňazí? O téme, ktorá sa nás všetkých bytostne týka, sme hovorili s poslancom, lekárom a bývalým ministrom zdravotníctva Richardom Rašim.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sestričky 1140 px (TASR/Maroš Černý)
TASR/Maroš Černý

Dve veci, ku ktorým predtým nedošlo

Podľa Rašiho netrpí nedostatkom peňazí len zdravotníctvo na Slovensku. Financie pre túto oblasť vraj chýbajú po celom svete, pretože vývoj nových liekov a nových technológií neustále predbieha možnosti štátov. Raši doplnil, že v slovenskom kontexte sa aktuálne rieši obrovský problém, ktorý podľa neho spôsobili dve veci, ku ktorým nikdy predtým nedošlo.

"Z existujúceho rozpočtu na rok 2021 rozhodnutím ministra financií Matoviča, ktoré poslal Lengvarskému, berie 232 miliónov," povedal Raši s tým, že ide o prvý prípad v histórii slovenského zdravotníctva, keď sa ku koncu roka peniaze berú. "Vždy sa to dialo naopak," zdôraznil.


Druhým bezprecedentným krokom podľa Rašiho je, že návrh rozpočtu na nasledujúci rok je nielen nedostačujúci, ale priam likvidačný nielen pre zdravotníctvo. Raši tvrdí, že tento návrh môže spôsobiť, že zdravotnícke zariadenia nebudú vedieť poskytovať zdravotnú starostlivosť v rozsahu, v akom by mali. 

Raši ozrejmil, že v zdravotníctve sú peniaze zo zdravotných odvodov či daní, ktoré odvádzajú samotní ľudia, respektíve samostatne zárobkovo činné osoby, prípadne zamestnávatelia. Druhú časť dopĺňa štát za chorých, dôchodcov, študentov a deti. V návrhu rozpočtu na rok 2022 je však čiastka za poistencov štátu o 300 miliónov nižšia.

Škrty pocítia zdravotníci aj pacienti

Raši očakáva, že v súvislosti so škrtmi nebudú peniaze na každoročnú valorizáciu platov zdravotníkov. Exminister varuje, že nedostanú ani to, čo im vyplýva zo zákona, "nehovoriac o tom, že by sme im mali platy navyšovať, aby neodišli". Zároveň predpovedá, že nebudú peniaze na nové lieky. "Môže sa stať, a to je reakcia z ambulantného sektora, či už od všeobecných lekárov, alebo špecialistov, alebo od nemocníc, že im môžu chýbať peniaze aj na normálnu prevádzku," hovorí Raši.

Znamenalo by to podľa neho aj odklad či redukciu plánovaných výkonov. "V praxi to znamená, že pacient buď bude čakať dlhšie, alebo sa na svoje vyšetrenie nemusí dostať vtedy, keď to treba," vysvetlil. 

Raši doplnil, že ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že peňazí bude v rezorte "celkovo viac". On sám si však myslí, že to nie je pravda: "Podľa čísel, ktoré sami ukázali, tých peňazí bude dokonca menej. V roku 2022 je narozpočtovaných menej peňazí, ako je predpoklad, že v tomto roku do zdravotníctva ddôjde."

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok