Hrozia výpovede lekárov, varuje Petko. Zníženie platieb za poistenca kritizuje celý sektor

TA3
6.10.2021 21:44

Minister Lengvarský hodil zdravotníctvo cez palubu, myslí si poslanec Richard Raši, ktorý v relácii Téma dňa kritizoval možné zníženie platieb za poistenca štátu. Ako uviedol Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska, ak zdravotnícky sektor príde o vyše 230 miliónov eur, Slovensko môže stratiť ďalších lekárov.

20211006_tema_dna_2.jpg
TA3

Platba za poistencov štátu sa má celkovo znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Ako uviedol Raši, nemyslí si, že zníženie platieb za poistencov štátu je "technická záležitosť". Ak sa tak stane, bude to podľa neho znamenať, že "minister Lengvarský hodil zdravotníctvo cez palubu"

Raši poznamenal, že málokedy sa stane, že na niečo zareaguje celý sektor tak ako teraz. Zdravotníctvo sa podľa jeho slov vždy ku koncu roka dofinancovalo. Ešte nikdy v histórii Slovenska sa nestalo, že by sa peniaze ku koncu roka brali. A to aj napriek tomu, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pri schvaľovaní rozpočtu žiadali, aby bola platba za poistencov štátu o 500 miliónov eur vyššia. "Pokiaľ sa toto stane, môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť," povedal v relácii.

Petko: Hrozia výpovede lekárov

Ako povedal v Téme dňa prezident Asociácie nemocníc slovenska Marián Petko, reakcia celého sektora na vzniknutú situáciu je úplne jasná. Nastane podľa neho to, že zdravotné poisťovne, ktoré budú mať nižší príjem, budú tlačiť na poskytovateľov, aby im menej zaplatili. Nakoniec to podľa neho pocítia aj pacienti. V covidovej situácii, kedy je covidový pacient trikrát drahší a stojí viac ako obyčajný pacient, potrebuje Slovensko peniaze naviac. 

Petko za 20 rokov v asociácii nezažil, aby štát na konci roka bral zdravotníctvu peniaze. Považuje to za absurdné. S ministrom komunikujú, na jeho mieste by nebol pokojný, pretože v rezorte je napätá situácia. Hrozba výpovedí lekárov môže prísť podľa neho veľmi rýchlo.

Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková v relácii uviedla, že všetky časti zdravotníckeho segmentu sú prepojené a fungujú ako jeden veľký celok, preto nie je možné povedať, ktorá časť utrpí najviac. "Financovaný je jeden balík, ktorý sa prelieva," povedala s tým, že všetci sa starajú o pacienta.

Bezprecedentný krok, hovorí Cigániková

Ako uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková, na rozdiel od Lengvarského si myslí, že je to téma hodná prerokovania. V rámci koalície sa na zásah do financovania pýtajú. Na najbližšej koaličnej rade sa tiež budú pýtať na výsledok diskusie Lengvarského s ministrom financií Igorom Matovičom o 230 miliónoch. "Ide o absolúne chybný a bezprecedentný krok," uviedla poslankyňa.

Zdravotnícky sektor by si zaslúžil nielen reči, ale aj stabilitu, povedala. Na poslednú chvíľu si podľa nej ideme "plniť sen o unitárnom systéme zdravotného poistenia spôsobom, že vykoristíme zdravotné poisťovne". Pýta sa, či ide o tlak štátu na súkromné poisťovne, aby odišli z trhu. 

Škrtnutím 230 miliónov eur by bola platba za poistenca štátu historicky najnižšia - 3,12 percenta na poistenca štátu, a išlo by približne o 34 eur, pričom Česká republika platí na svojho poistenca približne 70 eur, povedala Cigániková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok