Česko má za sebou prvý deň volieb. Zaobišli sa bez väčších incidentov

TA3 TASR ČTK
8.10.2021 14:14

Česko má za sebou prvý deň volieb do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Voliči mohli svoj hlas odovzdať do 22. hodiny. Mnohí stáli v radoch, z volebných komisií hlásili vysoký záujem. Voľby sú dvojdňové, v hlasovaní sa tak bude pokračovať aj v sobotu. Udalosti sme počas piatka s vami sledovali online.

Česko má za sebou prvý deň volieb. Zaobišli sa bez väčších incidentov
TASR/Pavel Neubauer

Online článok sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania počas českých volieb budeme pokračovať aj v sobotu.

22:12 Na to, ako prebiehal prvý deň volieb, sme sa pozreli bližšie aj vo vysielaní. Reagovali aj niektorí voliči tesne po odchode z volebných miestností.

22:05 Po uzavretí volebných miestností v sobotu popoludní sa začne sčítavanie hlasov. Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Podpredsedníčka úradu Eva Krumpová uviedla, že relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

22:00 Volebné miestnosti sa uzavreli. Česi mohli svoj hlas odovzdať do 22. hodiny. Voľby sú dvojdňové, to znamená, že v hlasovaní sa bude pokračovať aj v sobotu od ôsmej do 14. hodiny.

21:52 V niektorých volebných okrskoch odvolila už viac ako polovica zaregistrovaných voličov. Doterajšia účasť sa podľa informácií z volebných miestností pohybuje medzi 20 až 40 %.

21:35 Líder koalície Spolu Petr Fiala je považovaný za hlavného vyzývateľa súčasného premiéra Andreja Babiša. Súboj dvoch politikov mnohí vnímajú ako boj o smerovanie Česka. Fiala je pre nich symbolom toho, že Praha je prozápadne orientovaná.

21:16 Stávky týkajúce sa prebiehajúcich českých parlamentných volieb presiahli iba v tamojšej stávkovej spoločnosti Tipsport 70 miliónov českých korún. Istý stávkujúci v piatok predpoludním stavil 4 milióny korún na to, že koalícia SPOLU skončí vo voľbách do druhého miesta. Kurz bol pritom podľa servera iDNES.cz iba 1,08.

21:06 České ministerstvo zahraničných vecí zaregistrovalo rekordný záujem o hlasovanie v českých parlamentných voľbách v zahraničí. O voličské preukazy na zastupiteľských úradoch požiadalo viac ako 2400 ľudí, čo je o polovicu viac než pri prezidentských voľbách v roku 2018.

20:48 Jedným z politikov, ktorý sa spomínal ako spolufavorit na kreslo českého premiéra, je predseda Českej pirátskej strany a člen poslaneckej snemovne Ivan Bartoš. Jeho strana vstúpila do volieb v koalícii s hnutím Starostov a nezávislých STAN. Prieskumy im prisúdili tretie miesto so sedemnásťpercentnou voličskou podporou. Kto sú Piráti a Starostovia?

20:28 Počas prvého dňa volieb už odvolili lídri všetkých popredných českých strán. Predsedníčka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková však prišla bez rúška. Upozornil ju aj policajt.

19:51 Podľa polície v Moravskosliezskom kraji zatiaľ nezaznamenali vážnejšie incidenty. Občas sa len vyskytne niekto, kto chce voliť bez rúška.

19:30 Niektoré podniky na juhu Moravy lákajú mladých voličov k účasti pivom zadarmo. To ponúkajú vtedy, ak im ľudia pošlú fotku pri volebnej urne.

19:10 Ako prebieha prvý volebný deň a aká je atmosféra? Pozrite si viac v reportáži z našich Hlavných správ. Bližšie informácie priniesol zahraničný redaktor Tomáš Verníček.

18:39 Aj českí krajania v Londýne majú o voľby záujem. Pred veľvyslanectvom sa tvorili rady, svoj hlas zatiaľ odovzdalo vyše 300 ľudí, informoval o tom český konzul Pavol Duchoň.

18:30 Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter oznámil, že volil hnutie ANO.

17:59 Pozrite si aj Štúdio TA3, v ktorom sme sa s českým politológom Janom Kubáčkom rozprávali aj o tom, čo by mohol výsledok parlamentných volieb znamenať pre Slovensko a celú Európsku úniu.

17:37 Svoj hlas vo voľbách odovzdali aj líder koalície Spolu Petr Fiala a predseda KSČM Vojtěch Filip.

17:08 Záujem o hlasovanie je doteraz podľa vyjadrení šéfov volebných komisií veľký. Niekde ľudia stáli aj v radoch. Značný záujem prejavili voliči v Olomouckom kraji. Vážnejšie problémy zatiaľ nezaznamenali.

16:45 Voľbám sa intenzívne venujeme aj v našom vysielaní. Ako sa volí v Česku a kto kandiduje? Pozrite si reportáž.

16:36 Záujem o voľby bol aj na českom veľvyslanectve v Berlíne. Niektorí museli čakať v rade. Po zhruba hodine a pol sa situácia upokojila.

16:10 Svoje hlasy už odovzdali aj súčasný premiér Andrej Babiš (ANO), exprezident Václav Klaus a predseda SPD Tomio Okamura.

Odvolil aj líder koalície Piráti a Starostovia Ivan Bartoš.

16:00 Predseda ČSSD Jan Hamáček by bol rád, keby sa im podarilo uspieť vo voľbách. Ak sa tak nestane, chce skončiť vo vedení strany.

15:36 Český prezident Zeman odovzdal svoj hlas na zámku v Lánoch. Podľa predsedu volebnej komisie Salača je v poriadku. Údajne volil sediac v kresle. "Úplne normálne voľby. Akurát pán prezident nešiel k nám, ale my k nemu," povedal šéf komisie.

15:29 Aktuálne informácie priamo z Prahy priniesol aj náš kolega Tomáš Verníček. Ako to tam vyzerá?

15:25 V rámci volieb sa odohral aj prvý incident. Na Základnej škole Bratranců Veverkových v Pardubiciach si zapisovateľka volebnej komisie odmietla nasadiť rúško. Na miesto musela prísť polícia.

15:21 Séria predvolebných debát v Česku vyvrcholila v piatok diskusiou hlavných politických lídrov v Českom rozhlase. Zástupcovia ôsmich strán, hnutí alebo koalícií s najvyššími preferenciami sa stretli o 12.00 h. Naživo prenášaná debata sa skončila minútu pred začiatkom hlasovania, teda o 13:59 h.

Debaty sa zúčastnili Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (koalícia SPOLU), Vít Rakušan (koalícia Piráti a starostovia), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Robert Šlachta (Prísaha), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra). V úvode debaty lídri zhodnotili svoju predvolebnú kampaň.

14:55 Zahraničné médiá si všímajú začínajúcich českých volieb a často zmieňujú Andreja Babiša ako favorita, ktorého tesné víťazstvo očakávajú. Zároveň dodávajú, že je to napriek jeho početným škandálom, sporom s Európskou úniou a nie príliš dobre zvládnutej situácii s pandémiou Covidu-19. Agentúry AFP a AP tiež pripomínajú, že Babišovho meno sa objavilo v súvislosti s kauzou Pandora Papers.

14:20 Český prezident Miloš Zeman sa zo zdravotných dôvodov nezúčastní na nedeľnej povolebnej debate v televízii CNN Prima News. V piatok to uviedol hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček. Zároveň zatiaľ nie je jasné ani to, či sa hlava štátu zúčastní na avizovanom nedeľnom stretnutí s premiérom Andrejom Babišom.

14:10 Ministerstvo vnútra informovalo, že celkovo je otvorených 14.775 volebných miestností. Rezort zároveň pripomenul občanom, ktorí sa chystajú hlasovať, aby si nezabudli doklad totožnosti a prípadný voličský preukaz. 

14:00 V celej krajine sa otvorili volebné miestnosti. Voliči majú možnosť rozhodnúť o novom zložení Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky. Ide v poradí o ôsme parlamentné voľby od vzniku samostatnej Českej republiky v roku 1993. 

13:50 Aká bola predvolebná kampaň u našich západných susedov? A ktoré známe osobnosti sa rozhodli kandidovať? Podrobnosti uviedol náš pražský kolega David Vozdecký.

13:45 Predvolebná kampaň v Česku nemala jasné témy – skôr pripomínala referendum o osobe súčasného premiéra Andreja Babiša. Povedal to francúzsky politológ a historik Jacques Rupnik, ktorý sa zaoberá dianím v strednej a vo východnej Európe.

13:35 Voľby v ČR sa de facto začali už v stredu. Ako prví mohli hlasovať ľudia, ktorí sa pre koronavírus nachádzali v karanténe alebo izolácii. Svoj hlas mohli odovzdať priamo zo svojho auta na jednom z 82 stanovíšť. Vo štvrtok bolo hlasovanie umožnené klientom a personálu zariadení sociálnych služieb. Možnosť odovzdať svoj hlas už mali aj niektorí českí občania v zahraničí, kde sa otvorili volebné miestnosti na zastupiteľských úradoch podľa jednotlivých časových pásiem.

13:30 České parlamentné voľby sa konajú v piatok 8. a v sobotu 9. októbra. Do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR kandiduje spolu 22 subjektov – 20 politických strán a dve volebné koalície. Pozrite si profily lídrov strán a hnutí s najväčšou šancou na úspech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok