Lídri popredných českých strán odvolili, šéfka Trikolóry odmietla rúško

TA3 TASR
8.10.2021 20:14

V českých parlamentných voľbách, ktoré sa konajú v piatok a sobotu, už v priebehu prvého dňa odvolili všetci predsedovia parlamentných strán, prezident Miloš Zeman a tiež jeho predchodca Václav Klaus. Iba líder Prísahy Róbert Šlachta odvolí v sobotu.

Voľby v Česku
Profimedia

Upozornil ju policajt

Premiér Andrej Babiš a predseda Pirátov Ivan Bartoš hlasovali v Úsťanskom kraji. Ako prvý z vrcholných politikov volil Tomio Okamura v Prahe. Server iDNES.cz si tiež všimol, že predsedníčka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková volila bez rúška. Prítomnému policajtovi, ktorý ju na túto skutočnosť pri volebnej miestnosti upozornil, odvetila: "Nie, nemám, ďakujem, nechcem."

Klaus volil popoludní tradične za ZUŠ Klapkova v Prahe, potvrdil to jeho hovorca Petr Macinka. Úradujúci prezident Zeman volil zo zámku v Lánoch. Babiš pri hlasovaní povedal, že jeho vláda sa nemá za čo hanbiť a potrebuje pokračovať v rozbehnutých projektoch. Zopakoval, že kandiduje naposledy.

Šéf Pirátov Bartoš volal k urnám všetky vekové kategórie. "Teraz sa rozhoduje, kam bude Česká republika v nasledujúcich rokoch smerovať, či to bude k tej postcovidovej obnove krajiny, kde nakopneme ekonomiku, začneme sledovať svetové trendy, alebo či to bude republika, kde sa nebude inovovať, kde sa bude žiť na dlh," povedal Bartoš.

Volil aj predseda ODS a kandidát koalície SPOLU na premiéra Petr Fiala. Česko je podľa neho na križovatke a má šancu ukončiť osemročné vládnutie populistov. V priebehu piatka zatiaľ volebná účasť dosiahla 20 percent, informovala Česká televízia. Hlasovanie začalo o 14:00 a potrvá do 22:00. Pokračuje sa v sobotu od 8:00 do 14:00.

V zahraničí bol veľký záujem

Na veľvyslanectvách v Bratislave a Londýne sa tvorili pri piatkovom hlasovaní rady. Zložitejšia bola príprava volieb na ambasáde v Moskve, kde má Česko po jarnej diplomatickej roztržke okolo kauzy Vrbětice menej personálu a voličov vo zvýšenej miere kontrolovala polícia.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok