Dobré vzťahy a čerstvá krv. Upíri sú oveľa zaujímavejší, ako sme si mysleli, tvrdia vedci

TA3 ČTK
6.10.2021 06:00

Keď ľudia premýšľajú o upíroch (Desmodus rotundus), zrejme si tieto krvilačné nočné tvory bežne nespájajú s kvalitami ako je priateľstvo a spolupráca. Vedci nedávno poskytli bližšie informácie o sociálnych väzbách medzi týmito cicavcami a ukázali, že upíri, ktoré si vytvárajú vzťahy podobné "priateľstvu", sa so svojimi kamarátmi stretávajú pri love jedla.

Spoločenský život upírov je plný dobrých priateľov a čerstvej krvi
TASR/Bat Conservation International

Čistia si vzájomne srsť a delia sa korisť

Vedci v Paname pripevnili k 50 upírom malé zariadenia, aby sledovali, ako v noci zháňajú potravu. Tieto maličké tvory sajú krv z dobytka na miestnych pastvinách. Štúdia, o ktorej píše agentúra Reuters, zahŕňala samičky upírov, pretože je o nich známe, že vytvárajú pevnejšie spoločenské väzby ako samci.

Medzi netopiermi bolo i 23 jedincov, ktorí sa narodili vo voľnej prírode, ale v rámci výskumu sociálneho správania upírov žili dva roky v zajatí. Pri niektorých z nich vedci pozorovali spoločenské väzby. Po tom, čo ich vypustili do prírody, zistili, že títo upíri sa na love stretli so svojimi "priateľmi", a možno ho do konca spoločne koordinovali. 

"Každý netopier si udržiava svojou vlastnú sieť úzkych, kooperatívnych a sociálnych väzieb," uviedol behaviorálny ekológ Gerald Carter zo štátnej univerzity v Ohiu a Smithsonianovho inštitútu pre tropický výskum, ktorý viedol štúdiu publikovanú vo vedeckom časopise PLoS Biology.

Spoločenské vzťahy upírov, ktoré zahŕňajú vzájomné čistenie srsti a delenie sa o ukoristenú krv s hladnými kamarátmi, sa podľa štúdie rozšírili aj na lov. Vedci sa domnievajú, že upíri, ktorí takmer nikdy spoločne neodlietajú na pastviny, sa spoja v priebehu lovu, aby znásobili vlastný prospech. Špekulujú, že upíri si môžu vymieňať informácie o umiestnení koristi alebo prístupe k otvorenej rane na kŕmenie.

Stravu tvorí zo 100 percent krv

Upír je tvor s telom dlhým iba šesť až deväť centimetrov, ktorý obýva najmä oblasť Amazónie, a je jediným cicavcom, ktorého strava sa skladá iba z krvi. Žije v kolóniách, ktoré sa skladajú z desiatok až stoviek jedincov. "Prvá reakcia ľudí na upírov je obvykle, že sú desivé. Ale akonáhle im poviete o ich zložitom spoločenskom živote, sú vcelku prekvapení, že pri netopieroch môžeme nájsť takéto správanie, ktoré je do istej miery podobné tomu, čo robia ľudia - a ktoré by človek možno očakával pri primátoch," uviedol spoluautor štúdie a výskumník zo Smithsonianovho inštitútu pre tropický výskum Simon Ripperger.

Ripperger ich nazýva "úžasnými tvormi" z niekoľkých dôvodov. "Upíri sú aj mimo svojho spoločenského života vskutku mimoriadne: Strava, ktorú tvorí zo 100 percent krv, je medzi stavovcami docela vzácna," uviedol vedec. "Sú to úžasní bežci, čo by ste pri netopierovi nečakali. V ňufáku majú teplotné senzory, ktoré im pomáhajú nájsť miesto k zahryznutiu. V slinách majú bielkovinu, ktorá bráni zrážaniu krvi, čo sa v skutočnosti používa v lekárskych štúdiách o prevencii krvných zrazenín u pacientov, ktorí prekonali mŕtvicu," dodal Ripperger.

Existuje dôvod, pre ktorý by sa ich ľudia mali báť

Podľa Cartera ale existuje dôvod, pre ktorý by sa ich ľudia mali báť - môžu prenášať besnotu na človeka i dobytok. "Ale myslím si, že sú to krásne a zaujímavé zvieratá," dodal vedec. "Sú trochu ako medveď grizly, žraloky, potkany a jedovaté hady: zvieratá, ktoré ľuďom nijak nepomáhajú a môžu ich dokonca ohroziť, no napriek tomu by mali byť oceňované vďaka tomu, aké sú," vysvetlil Carter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok