V mraze uviazli na niekoľko dní. Jeden z českých horolezcov opísal, čo prežili na pakistanskej hore

TA3 ČTK
17.9.2021 07:00

Nie je to tak, že by sme tam umierali. Vyhlásil český horolezec Jakub Vlček, ktorý spoločne s ďalším Čechom Petrom Mackom a ich pakistanským kolegom Vadžídulláhom Nagrím uviazol pod vrcholom hory Rakapoši. Agentúre ČTK sa práve s ním podarilo telefonicky spojiť. Horolezec opísal, čo skutočne prežili.

V mraze uviazli na niekoľko dní. Jeden z českých horolezcov opísal, čo prežili na pakistanskej hore
ČTK

Zostup im prekazilo počasie

Horolezci uviazli vo výške 6000 metrov nad morom na niekoľko dní. Napokon sa im podarilo zísť nižšie, odkiaľ ich už mohol zachrániť vrtuľník pakistanskej armády. Zostupu horolezcov však predtým bránilo počasie, ktoré skomplikovalo aj záchrannú akciu.

"Vystúpili sme na vrchol a chceli sme ešte zostúpiť do tábora vo výške 6900 metrov nad morom. Avšak náš kolega zostupoval dosť pomaly, šli sme napred, potom prišla tma. Povedali sme si, že radšej počkáme," uviedol Vlček. Následne horolezci zistili, že sa im zostúpiť nepodarí a noc strávili v bivaku, kde spali aj pred pokorením hory s výškou 7788 m.

"To, čo by nám obyčajne trvalo tak dve hodiny, sme nakoniec šli celých 5 až 7 hodín," uviedol Vlček s tým, že práve pomalý zostup Nagrího situáciu skomplikoval. Ďalší deň sa im podarilo zísť do tábora vo výške 6900 metrov, kde pre hustú hmlu prenocovali. Ráno však zistili, že počasie im nedovolí ísť ďalej.

"Dali sme vedieť, kde sme, no nečakali sme v tej chvíli žiadnu záchranu. V hmle vrtuľník pristáť nemôže," opisuje Vlček. Napokon museli v tomto stane čakať na pomoc dlhšie, aj kvôli zhoršujúcemu sa stavu Nagrího. V takýchto nadmorských výškach hrozí akútna horská choroba, ktorú spôsobuje nedostatok kyslíka. Prejavuje sa napríklad neistotou, únavou, zvracaním a hrozí riziko dehydratácie. Nasledovať môže opuch pľúc alebo mozgu, napokon aj smrť.

"Zmätok či neschopnosť rozhodovať sa sme my vôbec nemali. Naopak Nagrí bol dosť zmätený, spúšťali sme ho po lane a stále chcel, aby sme ho kontrolovali. Vôbec si nebol istý v tom, čo robíme," dodal Vlček. Ani stan kvôli chladu neposkytoval dostatočne bezpečné útočisko.

"Najhorším problémom bola vlhkosť. Keď človek varí, odparuje sa voda v stane, kondenzuje, v noci zamrzne a ráno sa zase začne topiť. V stane pre dvoch sme spali traja, boli sme natlačení na stenách a spacáky boli mokré," opísal horolezec. S Nagrím si navzájom zahrievali premrznuté ruky.

Záchrana bola napokon úspešná

Horolezcov sa napokon podarilo zachrániť. Previezli ich do nemocnice v severopakistanskom meste Gilgit. "Až teraz som sa dozvedel, že to s nami vyzeralo naozaj zle," povedal Vlček, ktorý je ešte v nemocnici. Pozorujú ho kvôli omrzline na prste a nedostatku tekutín, cíti sa však dobre. Petra Macka by mali už prepustiť. "Nakoniec to najhoršie, čo mi robí problém, sú horúčavy. Je tu asi 42 stupňov, ten šok bol asi najhorší, prejsť z mínus 20 do plus 40," smeje sa horolezec.

Hora Rakapoši, nachádzajúca sa v pohorí Karakoram, je 27. najvyššou horou sveta. Medzi horolezcami je považovaná za jeden z najťažšie zdolateľných vrcholov, keďže zo základného tábora na vrchol je potrebné prekonať 5000 výškových metrov.

Témy: Yzomandias
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok