Uviaznutým horolezcom doručili laná i vodu. Pokúšajú sa o zostup

TA3 TASR
14.9.2021 14:44

Dvom českým horolezcom, ktorí v nedeľu spoločne so svojim miestnym sprievodcom uviazli na pakistanskej hore Rakapoši, v utorok letecky doručili laná, vodu, potraviny a lieky, vďaka čomu mohli začať zostup.

Uviaznutým horolezcom doručili laná i vodu. Pokúšajú sa o zostup
ČTK

Helikoptéra ich vyzdvihnúť nemohla

Horolezci Jakub Vlček a Petr Macek sa už vydali aj so sprievodcom na cestu späť. Krátko pred 11.00 h SELČ sa trojica nachádzala vo výške zhruba 6300 metrov. Potraviny, vodu, lieky a vybavenie potrebné na zostup im na horu letecky doručila pakistanská armáda.

Podľa zástupcu českého veľvyslanca v Islamabade Antonína Hradilka pre horolezcov v utorok ráno vyslali odľahčenú helikoptéru, ale ani tá ich v takej vysokej nadmorskej výške nebola schopná vyzdvihnúť. Horolezci sa preto musia sami pokúsiť zostúpiť do výšky 6000 metrov, kam im pôjde naproti tím záchranárov.

Jeden z najťažšie zdolateľných vrcholov

Trojica horolezcov úspešne zdolala 7788 metrov vysoký, veľmi ťažko dostupný vrchol v piatok, a následne začala zostupovať do tábora. Počas večera poslali SMS správy svojim blízkym, že sa dostali do ťažkostí. Spravodajský portál iDNES.cz v pondelok informoval, že dvojica českých horolezcov má zdravotné problémy.

Ministerstvo turizmu pakistanskej provincie Gilgit-Baltistán tvrdí, že českí horolezci išli na výstup bez povolenia. Hora Rakapoši, nachádzajúca sa v pohorí Karakoram, je 27. najvyššou horou sveta. Miestni ju tiež nazývajú Duman - "matka mrakov". Medzi horolezcami je považovaná za jeden z najťažšie zdolateľných vrcholov, keďže zo základného tábora na vrchol je potrebné prekonať 5000 výškových metrov. Prvýkrát horu pokorili Briti Mike Banks a Tom Patey v roku 1958.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok