Sme svedkami vojny v polícii? Podľa Budaja sa aj v silových zložkách vedie politický zápas

TA3
16.9.2021 21:19

Vláda je povinná konať a vysvetliť udalosti, ktoré sa dejú, vyhlásil v relácii Téma dňa minister životného prostredia Ján Budaj. Situácia v silových zložkách si vyžiadala aj zasadnutie bezpečnostnej rady. Tá odsúhlasila vznik odbornej skupiny. Čo môže priniesť? O dianí v polícii sme sa rozprávali aj s Matúšom Šutajom Eštokom a Lukášom Kyselicom.

tema_4.jpg
TA3

Vláda chce nastoliť právny štát, povolala expertov

"Nestabilita silových zložiek dospela ďaleko. Bezpečnostná rada rozhodla o akútnom vytvorení pracovnej skupiny. Budú tam experti," spresnil Ján Budaj, podľa ktorého niektoré z policajných zložiek ešte prežívajú zvyšky bývalého režimu. "Chceme nastoliť právny štát, nevytvárame politickú skupinu, ale skupinu, ktorá zistí, prečo prichádza k takýmto javom a či ide o poruchy v systéme," dodal Budaj.

Podľa neho bola aj bezpečnostná rada situáciou znepokojená. "Od zadržania Pčolinského bolo jasné, že niečo nie je v poriadku," uviedol s tým, že silové zložky napádajú jedna druhú a sú podozrivé z toho, že pripravujú až sprisahania. "Povolali sme expertov, verím, že v krátkej dobe zjednajú obnovenie dôvery v kľúčové inštitúce štátu," doplnil. Celá koalícia sa podľa neho zhodla a je pripravená na to, čo sa bude diať ďalej.

Očakáva Budaj vážnejšiu koaličnú krízu? Táto vláda podľa neho nie je dokonalá a má za sebou aj krízy. Stmeľuje ju však výzva nastoliť právny štát. "Vstúpili sme do situácie, ktorá je ako po vojne," uviedol a zdôraznil, že vláda to berie vážne. "Aj v silových zložkách sa vedie politický zápas. Niektorí ľudia zo silových zložiek boli súčasťou mafie, ak by vláda už mala odpovede, nevytvárala by odbornú komisiu," spresnil.

Šutaj Eštok a Kyselica o tom, čo sa deje v polícii

V relácii sa k aktuálnej situácii v polícii vyjadrili aj poslanci Lukáš Kyselica a Matúš Šutaj Eštok. Podľa Kyselicu je dobré, že bezpečnostná rada vytvorila pracovnú skupinu. "Nech povie, aké zmeny treba urobiť. Je nutné nastaviť mnoho zákonov," povedal.

Podľa Šutaja Eštoka už dlho hovorili za Hlas-SD o tom, že sa niečo deje. Štyria obvinení vyšetrovatelia podľa neho manipulovali výpovede, argumentoval najmä publikovaným uznesením. Kyselica sa voči tomu ohradil a Eštoka obvinil zo zavádzania. "Uznesenie nie je dôkaz, ide aj o individuálne hodnotenie vyšetrovateľa, ako situáciu vidí," dodal s tým, že vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurka považuje za správnych chlapov. "Zlikvidovali bratislavskú mafiu, prečo by mali teraz manipulovať výpovede?"

Eštok verí, že aj z týchto vyšetrovateľov sa napokon stanú kajúcnici. "Aj správa SIS konštatuje, že tieto veci sa diali. Som presvedčený, že na čele tejto skupiny sú Matovič a Lipšic," povedal. Kyselica celú situáciu neberie ako vojnu v polícii. Podľa neho by však vláda mala mať na určitých pozíciách ľudí, ktorým dôveruje. Šutaj Eštok na záver potvrdil, že Hlas-SD trvá na odvolaní celej vlády a pripravuje návrh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok