Heger vyhlásil boj proti mafii. Bezpečnostná rada odsúhlasila vznik odbornej skupiny

TA3 TASR
16.9.2021 17:05

Premiér Eduard Heger vyhlásil, že z orgánov činných v trestom konaní chce vypudiť mafiu a zvýšiť odolnosť systému proti zneužitiu. Bezpečnostná rada sa dohodla na vzniku odbornej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát.

Vláda chce konať, Mikulec má dôveru premiéra

"Vláda musí a bude konať," vyhlásil na tlačovej konferencii Eduard Heger. Podľa neho na bezpečnostnej rade schválili vznik odbornej skupiny, ktorá má pre vládu a parlament pripraviť návrhy zmien na zlepšenie súdnictva, prokuratúry i polície. Premiér žiada profesionalitu, bezúhonnosť a revíziu trestného zákona a poriadku. Zdôraznil, že na vzniku skupiny je v koalícii zhoda.

Súčasťou odbornej skupiny majú byť zástupcovia súdov, ministerstiev, prokuratúry a ďalšie inštitúcie podľa štatútu bezpečnostnej rady. Skupina má zasadať už od pondelka. Premiér zároveň vyzval sudcov a prokurátorov, aby bojovali, boli aktívni a nenechali sa zastrašiť. Minister vnútra Roman Mikulec má naďalej jeho dôveru.

Úpravy by mohli prejsť aj v skrátenom konaní

„Som rád, že bezpečnostná rada štátu sa rozhodla zauditovať a nájsť bez výnimky všetky chyby, ktoré mohli nastať v trestných konaniach a krivení spravodlivosti,“ ocenil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová poukázala na to, že boj s korupciou nie je ľahký. Podporila všetkých čestných ľudí v orgánoch činných v trestnom konaní. Úlohou vlády je podľa nej pomôcť im systémovými zmenami.

Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič označil vznik pracovnej skupiny za "buchnutie po stole". „Máme chyby v systéme, ktoré potrebujeme rýchlo identifikovať a zjednať nápravu,“ povedal. Načrtol, že zmenami by mohlo byť napríklad jednoznačné oddelenie právomocí generálnej a špeciálnej prokuratúry, úprava použitia paragrafu 363 či aj skrátenie väzby. Nevylúčil, že navrhnuté legislatívne úpravy budú schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Zasadnutie bezpečnostnej rady zvolal premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Stíhaní majú byť väzobne, rozhodnutia súdu zatiaľ nie sú právoplatné. Situáciou v bezpečnostných zložkách sa má v piatok na mimoriadnom rokovaní zaoberať aj Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok