Mafia sa postarala, aby do väzby vzali nevinných. Matovič komentoval búrku v polícii

TA3 TASR
16.9.2021 12:45

Minister financií SR a líder OĽANO Igor Matovič je presvedčený, že za ostatným dianím vo vnútri polície sú "aktivity ľudí, ktorí dlhé roky v stámiliónoch eur rozkrádali verejné zdroje a hrozilo im, že skončia v base". Naznačil tiež, že týmto aktivitám pomáhajú aj niektoré orgány spravodlivosti. Povedal to po rokovaní vlády.

Zemanová: Nebudeme sa zapájať do diskusie k odvolávaniu Matoviča
TASR/Jaroslav Novák

Zažívame zlomový moment

"Títo ľudia urobia všetko pre to, aby zvrátili chod dejín. SR zažíva zlomový moment, sme však odhodlaní bojovať a neohneme chrbty,“ uviedol Matovič. Líder OĽANO stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Naznačil, že bezpečnostná rada sa bude prioritne venovať inej inštitúcii, ako je vedenie rezortu vnútra. 

"Cestičku mafii nevytvára Roman Mikulec, ale podľa môjho presvedčenia  cestičku mafii vytvárajú iné orgány spravodlivosti, ktoré by mali spravodlivosť chrániť, práve preto sa bude konať bezpečnostná rada," uviedol. Matovič tvrdí, že sa mafia postarala o to, aby do väzby vzali nevinných. "Som presvedčený, že nič nemanipulovali," uviedol v súvislosti so stredajším (15. 9.) väzobným stíhaním viacerých príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry.

Vicepremiér Richard Sulík (SaS) sa stotožňuje s tvrdením, že situácia je vážna a že je potrebné prijať razantné rozhodnutie, zároveň ho prenecháva na premiéra, aby o tom informoval po zasadnutí bezpečnostnej rady. "Všetci máme obavu vo vláde, že závažné kauzy môžu ostať nedoriešené, aj preto zasadá bezpečnostná rada,“ povedal Sulík. Za SaS opätovne deklaroval podporu ministrovi vnútra.

Bezpečnostná otázka je prioritou

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) i minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) súhlasia s tým, že bezpečnostná otázka v krajine je prioritou, ktorá odsúva načas do úzadia aj diskusie okolo prípadného prerozdelenia mandátov vo vláde. "Kým nie je v štáte jasno, kto sú gauneri a kto policajti, ostatné body sú menej zaujímavé," dodal Budaj.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si myslí, že by sa mali pozrieť na právny systém, či nevytvára príliš veľa priestoru na konflikt inštitúcií v rámci trestného konania. "Treba sa rozprávať o tom, ako by mala vyzerať naozaj nezávislá inšpekcia. Myslím si, že je na mieste rozprávať sa o vytvorení nezávislej inštitúcie, ktorá by mala na starosti inšpekciu," povedala šéfka rezortu. Vie si predstaviť, že by takáto inštitúcia bola pod vládou a jej šéfa by volil parlament. "Odborná debata k tomu neprebehla, ale zbežne sme sa rozprávali s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a vieme si predstaviť takúto cestu," poznamenala Kolíková.  

Súd v stredu rozhodol o vzatí do väzby trojice vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu, Pavla Ďurku a Milana Sabotu, rovnako bude väzobne stíhaní dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok