Nový moderátor TA3 Alex Štefuca vás bude sprevádzať pri Raňajkách

TA3
12.9.2021 06:00

Alex Štefuca bude z obrazovky TA3 sprevádzať divákov pri raňajšej príprave do práce alebo školy každý pracovný deň. V rozhovore nám prezradil viac informácií o novej relácii, ale aj o jeho voľnočasových aktivitách či slovenských vodičoch. Relácia Raňajky štartuje v pondelok 13. septembra.

Nový moderátor TA3: Alex Štefuca vás bude sprevádzať pri Raňajkách
TA3

Všetci vás poznáme ako motoristického odborníka. Aká je podľa vás slabosť slovenských vodičov? V čom by sa mali zlepšiť?

Veľmi nerád hodnotím slovenských vodičov ako jednu ucelenú skupinu a už vôbec nemám rád, keď sa niekto pohoršuje nad našimi vodičmi, ako by boli všetci extrémne nebezpeční, bezohľadní či arogantní. Naopak, mám pocit, že sme sa veľmi výrazne zlepšili vo vzájomnej ohľaduplnosti, že si oveľa viac uvedomujeme, že vzájomná pozornosť nás môže ušetriť rôznych komplikácií aj zdržaní, a napríklad, že stále častejšie a dôraznejšie berieme ohľad na chodcov, čo bolo kedysi na našich cestách skôr výnimočné.

Na druhej strane mnohým našim vodičom chýbajú zručnosti za volantom: svoje autá neovládajú tak dobre, ako by mohli, nevedia sa dostatočne dobre v premávke zorientovať a nedokážu využiť technický potenciál svojich áut na dynamickejšie tempo jazdy. Žiaľ, tento trend podporuje aj celospoločenská atmosféra rastúcej represie, hľadajú sa stále sofistikovanejšie spôsoby, ako trestať vodičov aj za najmenšie prehrešky, pričom tie ozaj závažné sa prehliadajú, lebo je zložité dokumentovať ich. Vymýšľajú sa spôsoby, ako čo najefektívnejšie získať od vodičov pokuty, stále počúvame o objektívnej zodpovednosti, o potrebe vodičov stále za niečo pranierovať, ale nikde nepočujete o zvyšovaní schopností a zlepšovaní vodičských zručností. A potom falošne vyplakávame nad štatistikami závažných nehôd, ktoré nie a nie klesnúť tak, ako si úradníci naplánovali.

Ste aj aktívnym pretekárom. Čo vás najviac láka na tomto športe?

Už nie som veľmi aktívny, aj keď ešte asi pred dvomi rokmi som štartoval na pretekoch v relykrose. Nie je tajomstvom, že celú motoristickú žurnalistiku som začal robiť s jasnou víziou, že sa chcem dostať za volant pretekárskeho auta, čo sa aj viackrát podarilo. Peniaze som veľmi nemal, ani garáž na pretekárske auto, tak som ako novinár vždy zneužil nejakú redakciu a vopchal sa do nejakého tímu, kde mi auto požičali. Skúšal som rally, preteky automobilov do vrchu, odviezol som sa aj na okruhu, aj na motokárach, trošku som jazdil v teréne preteky off-roadov a nakoniec autokros a relykros. Nikdy to nebolo na vrcholovej úrovni – ale vždy som sa chcel zabaviť a hlavne, vnímal som to ako možnosť zásadne vylepšiť schopnosti ovládať auto na pretekoch aj na bežných cestách. Stále si myslím, že keby vodiči lepšie ovládali svoje autá, pokles nehôd, najmä tých ťažkých, by bol veľmi výrazný.

Pri vašej náročnej práci určite potrebujete dostatočne relaxovať. Ako najradšej oddychujete?

Stále je pre mňa veľkým relaxom samotné šoférovanie. Aby som si však išiel večer len tak zajazdiť, na to musím mať nejaké super výnimočné testovacie auto. Oveľa častejšie chodím po večeroch hrávať hokej. A občas si zahrám aj na klavíri či gitare. Milujem živú hudbu a čakám na životné obdobie, keď budem mať viac času, začnem chodiť k nejakému učiteľovi a budem sa učiť hrať si pre radosť známe skladby.

Ktoré miesta najradšej navštevujete?

Úprimne, ak sa už niekam vyberiem, chcem tam aj niečo zažiť. Takže miesta, kam chodím, sú zväčša spojené so športom či rekreačnými aktivitami. Mám rád more – môže byť pokojne aj to naše, chorvátske. Priznám sa, dávno som nebol na dobrej lyžovačke a dobrá lyžovačka, to sú pre mňa talianske Dolomity. Je to trochu ďalej, takže predlžený víkend sa na to veľmi nehodí, ale už necelý týždeň stojí zato. Inak, práve vo Val di Fiemme som prvýkrát na hoteli videl zdesenie personálu a domácich, ktorí pozerali na recepcii správy a oznámili mi, že korona dorazila do Talianska. Vtedy som fakt ešte nevedel, čo nás čaká. Ale do provincie Trentino sa určite ešte vrátim.

Ste moderátorom novej rannej relácie TA3 Raňajky. Čo bude jej obsahom?

Relácia Raňajky bude moderovaným trojhodinovým blokom od 6.00 do 9.00 h, a to v pondelok až piatok. Okrem pravidelného spravodajského súhrnu bude prinášať aj informácie o aktuálnych témach.

Raňajky na TA3 TA3

Čo je podľa vás špecialitou ranných televíznych formátov?

Výhodou je fakt, že naozaj môžeme byť v mnohých veciach prví. Divákom môžeme poskytnúť dôležité informácie, ktoré ich následne sprevádzajú po celý deň. Až kým ich zase ďalšie aktuality neprekryjú, ale ten štart samotného dňa je prosto neopakovateľný.

A v čom budú jedinečné Raňajky TA3?

Najväčší dôraz bude na aktuálnych informáciách, či už v samotných spravodajských blokoch, alebo aj v rozhovoroch s hosťami v štúdiu a reportážach. TA3 má skúsenosti v príprave spravodajských informácií, z ktorých niektoré môžu už skoro ráno reagovať na aktuality predchádzajúceho dňa či dokonca večera, iné zase môžu informovať o tom, čo sa v daný deň očakáva.

Na čo sa môžeme tešiť v prvom vydaní relácie v pondelok 13. septembra?

Keďže pôjde o prvé vysielanie, ktoré spúšťame v čase výročia televízie, budeme sa chcieť v prvom rade predstaviť a zároveň si pripomenúť televízne jubileum. Celé vysielanie bude veľmi pozitívne, a to nie len v pondelok, v Deň pozitívneho myslenia.

Hlavnou udalosťou je návšteva pápeža Františka na Slovensku, ktorú budeme podrobne mapovať, ale prinesieme aj podrobné informácie o dopravných obmedzeniach, ktoré si zabezpečenie návštevy vyžiadalo.

Hlavným hosťom Raňajok na TA3 bude premiér Eduard Heger, s ktorým premiérové ranné vysielanie pokrstíme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok