Za ľudí opúšťa poslankyňa Marcinková, stranu podľa nej uniesli

TA3 TASR
8.9.2021 08:32

Zo strany Za ľudí a z jej orgánov odchádza poslankyňa parlamentu Vladimíra Marcinková. Oznámila to v príspevku na sociálnej sieti s tým, že "stranu uniesli ľudia", ktorých hodnoty sa od tých, na ktorých ju zakladali, veľmi líšia.

Marcinková varuje pred sprísňovaním interrupcií. Novela obsahuje nášľapné míny
TASR/Martin Baumann

"Dnes, po niekoľkých mesiacoch úsilia o zachránu tejto strany a ďalšieho jej vývoja, tento boj vzdávam. Stranu uniesli ľudia, ktorých hodnoty sa od tých, na ktorých sme stranu zakladali, veľmi líšia. Preto vystupujem zo strany Za ľudí a z jej orgánov," uviedla na sociálnej sieti.

Spolu s Marcinkovou končia v strane i poslaneckom klube aj ďalší poslanci - Vladimír Ledecký, Tomáš Lehotský, Ján Benčík, Marek Hattas, Michal Luciak, odchod oznámila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Odchádzajú do klubu Sas. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.

Po odchode šiestich poslancov zo Za ľudí ostanú v parlamente štyria poslanci strany. Na fungovanie poslaneckého klubu je podľa rokovacieho poriadku NR SR potrebných aspoň osem členov. Ak ich počet počas volebného obdobia klesne pod túto hranicu, klub zaniká.

Rozkol v strane Za ľudí sa vyostril po vládnej kríze, keď niekoľkí členovia vyjadrili nespokojnosť s vedením strany i krokmi ich líderky Veroniky Remišovej. Žiadali zvolanie mimoriadneho snemu a zmenu vo vedení. Snem sa však nekonal a názorové rozdiely vyústili do vzniku frakcie okolo Kolíkovej a ich následného odchodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok