Ministerka Kolíková skončila v strane Za ľudí, prechádza do poslaneckého klubu SaS

TA3
8.9.2021 09:08

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odchádza zo strany Za ľudí aj spolu s ďalšími šiestimi členmi a vstupujú do poslaneckého klubu SaS. Kolíková zároveň uviedla, že odídenci spolu vytvorili platformu Za spravodlivé Slovensko. Oznámila to na tlačovom brífingu, na ktorom vystúpila s Richardom Sulíkom a členmi SaS.

"Už nejaký čas sme všetci svedkami pnutia v strane Za ľudí," povedala Kolíková na úvod s tým, že pretrvávajúce napätie škodilo fungovaniu strany. Zo strany Za ľudí vystúpila spolu s Vladimírom Ledeckým, Vladimírou Marcinkovou, Tomášom Lehotským, Jánom Benčíkom, Marekom Hattasom a Michalom Luciakom. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.

Pod hlavičkou platformy Za spravodlivé Slovensko prechádzajú do poslaneckého klubu strany Richarda Sulíka, strana SaS bude partnerom platformy. Ich program a hodnoty sú platforme najbližšie, uviedla Kolíková. Povedala, že cíti zodpovednosť za stabilitu koalície a vlády a plne podporuje vládu Eduarda Hegera.

Ako povedal Sulík, vstupom odídencov do poslaneckého klubu SaS, výrazne zvyšujú šance na to, že súčasná koalícia dokončí svoje volebné obdobie. Ako povedal, odídení poslanci sú známi svojou odbornosťou. 

SaS nechce otvárať koaličnú zmluvu. Sulík naznačil, že v zmluve dôjde k určitým zmenám. Zásadnou požiadavkou Sulíka preto je, aby Mária Kolíková zostala ministerkou spravodlivosti. Kolíková zároveň vstúpi do ministerského klubu SaS.  SaS tiež podporí, aby Veronika Remišová bola naďalej ministerkou investícií. Sloboda a Solidarita sa vstupom poslancov zo Za ľudí stane druhým najsilnejším koaličným subjektom, ale nárokovať na pozície, napríklad na post predsedu NR SR, sa nechystá.

Ako ministerka spravodlivosti uviedla, napriek snahám o osobné stretnutie či telefonát sa jej s Veronikou Remišovou nepodarilo spojiť. Napriek tomu dúfa, že budúca spolupráca so stranou Za ľudí "bude dobrá, pretože možno mimo strany nám to pôjde tak, ako to má ísť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok