Súdny proces s Trnkom pokračoval druhým dňom. Jedným zo svedkov bol aj Čižnár

TA3 TASR
7.9.2021 09:21

Hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného bývalého šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku pokračovalo druhým dňom. Trnku súdia za to, že ako prokurátor v minulosti nepostupoval podľa zákona. V trezore mal údajne nahrávku o možnom korupčnom správaní, no nevydal ju polícii na vyšetrovanie.

Samosudca Okresného súdu Bratislava I hlavné pojednávanie prerušil do pondelka. Na prerušené pojednávanie chce sudca predvolať znalcov. Na ich vypočutí trvá obžalovaný a jeho obhajca Martin Krakovský. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zase navrhuje vypočuť príslušníkov Policajného zboru SR.

V utorok pred súdom vypovedal bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Vypovedal aj bývalý informatik Generálnej prokuratúry SR.

Počas prvého dňa súdneho pojednávania sa čítala aj svedecká výpoveď podnikateľa Mariana Kočnera či finančníka Jaroslava Haščáka. Ten vypovedal o tom, že Dobroslav Trnka ho nahrávkou Gorily nikdy nevydieral. Marian Kočner riadne nevypovedal, keďže namietal zákonnosť telefonického rozhovoru jeho s Dobroslavom Trnkom.

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd na začiatku mája. Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel. Trnka obžalobu odmieta a tvrdí, že je nevinný.

Dobroslavovi Trnkovi naďalej trvá dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora. Koncom mája ho generálny prokurátor SR Maroš Žilinka preložil z Generálnej prokuratúry SR na Krajskú prokuratúru v Žiline.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok