Weiss: Žilinkov krok nezapadá do naratívu niektorých strán, ale treba ho rešpektovať

TA3
4.9.2021 07:00

Peter Weiss bol aktívnym politikom v čase, keď sa pred 29 rokmi schvaľovala ústava. Spomína si na to, ako celý deň stál v parlamentnej lavici, podával si ruky s občanmi a odpovedal na ich otázky. Tento rok je všetko inak. Do toho prichádzajú protesty, spory v koalícii a na intenzite naberá vojna prokurátorov.

Generálny prokurátor Žilinka vysvetlil svoje rozhodnutie o podnikateľovi Brhelovi
TASR/Martin Baumann

Chýba dôstojnosť vládnutia

"Politika sa dostala do vážnej krízy, máme krízu politických strán," zhodnotil súčasnú situáciu Weiss. Je podľa neho skľučujúce, že ľudia žiadali zmenu, ale "kvalita a úroveň toho vládnutia nezodpovedá tým požiadavkám, ktoré mali občania".

Weissa mrzí, že sa stráca "dôstojnosť vládnutia". Podľa svojich slov si 29 rokov od schválenia ústavy nepamätá vládu, ktorá by mala taký malý rešpekt a takú malú dôveru, ako má tá súčasná. Weiss poukázal na stúpajúcu infláciu a rast nezamestnanosti. "V tomto politickom chaose a neprehľadnej situácii tí ľudia žijú svoj každodenný život a nie každý má poslanecký plat," povedal Weiss.

Zatýkania, kajúcnici a Žilinka

Podľa Weissa u nás politickú situáciu skomplikovali aj "spektakulárne zatýkania podozrivých osôb s veľkým mediálnym humbukom". Následne sa objavili špekulácie o výpovediach kajúcnikov a momentálne je v centre pozornosti kauza exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorého prepustili z väzby na základe rozhodnutia generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Práve toto rozhodnutie podľa Weissa nezapadá do naratívu, ktorý si vytvorili niektoré strany.

Žilinkove odôvodnenie bolo podľa Weissa právne sofistikované a treba ho rešpektovať. "Myslím si, že je úplne správne, že (Žilinka) odoláva aj tlaku politikov, aj tlaku časti médií a obhajuje si svoje rozhodnutie, ktoré vyplýva z princípu práva," vyjadril sa bývalý politik.

"Politika je aj o emóciách, o snahe získať voličov na základe nejakého príbehu, ktorý sa možno aj vyfabuloval, ale zmocnil sa veľkej časti spoločnosti. Ale seriózny politik musí rešpektovať deľbu moci," povedal Weiss na margo hlasov o výmene generálneho prokurátora. Weiss by bol rád, keby sa rovnaká energia, ako sa venuje útokom na Žilinku, venovala realizácii Plánu obnovy, pretože "od toho závisí, či budeme ešte viac zaostávať za vyspelejšími krajinami, alebo či sa im priblížime".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok