Žilinka sa vyjadril ku Pčolinského kauze. Kritizoval Čaputovú, s politikmi vraj nekomunikuje

TA3 TASR
2.9.2021 14:13

Prepustenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského z väzby spustilo vlnu búrlivých reakcií. Zrušenie obvinení voči Pčolinskému sa rozhodla vysvetliť aj samotná Generálna prokuratúra SR, ktorá iniciovala tento prekvapivý krok.

Vyhrážky a klince pred domom

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa na tlačovej besede vyjadril k pochybnostiam okolo Pčolinského. Odmieta, že by mal zariadiť zrušenie obvinenia bývalému šéfovi SIS.  "Politici sa absolútne nekorektným spôsobom začali navážať do Generálnej prokuratúry," vyjadril sa. Svojimi nekompetentnými vyhláseniami vytvárajú podľa neho obraz, ako by generálny prokurátor a jeho námestnák rozhodovali svojvoľne. Podľa Žilinku by sa politici k trestným konaniam nemali vyjadrovať vôbec.

Generálny prokurátor kritizoval aj vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré podľa neho prišli "bez znalosti uznesenia, bez znalosti spisu a skutkových okolností". Žilinka sa vyjadril, že on sám čelí vyhrážkam a pred jeho domom dokonca ktosi vysypal klince. Zdôraznil, že sa nenechá nijakým spôsobom zastrašovať ani dotlačiť k rozhodnutiam politikmi, médiami ani nikým iným. Vysvetlil, že nie je nikomu zaviazaný a s politikmi nekomunikuje. "Preto si vyprosujem, keď niekto napíše, že ja som mal zrušiť obvinenia voči exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému," zdôraznil. 

Urobil zadosť zákonu

"Ak zákonodarca zveril do rúk generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky kompetenciu rušiť nezákonné rozhodnutia orgánov prípravného konania policajtov a prokurátorov a určil to tak, že ak zistím nezákonnosť, musím zrušiť rozhodnutie, tak ja vždy urobím zadosť zákonu," deklaroval Žilinka s tým, že odmieta verejnosti predkladať víziu jedinej možnej pravdy a jedinej možnej spravodlivosti.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania. Generálna prokuratúra SR ich zrušila. Ešte minulý týždeň pritom Najvyšší súd SR rozhodol, že Pčolinský ostáva vo väzbe. 

Prepustený exriaditeľ Slovenskej informačnej služby podľa svojich slov veril, že dôjde k zrušeniu obvinení vzhľadom na obsah vyšetrovacieho spisu. Po svojom prepustení z väzby Pčolinský novinárom tiež povedal, že zváži, či bude žiadať náhradu škody. Vyhlásil, že od počiatku boli obvinenia nezákonné a neboli založené na pravdivých informáciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok