Sľub dobrovoľnosti očkovania už neplatí. Vláda prišla o autoritu, kritizuje Weiss

TA3
30.7.2021 06:00

Silná polarizácia spoločnosti a pritvrdenie zo strany vlády. Tieto dva momenty charakterizujú stav, v ktorom sa nachádzame pri oficiálne avizovanom nástupe tretej vlny. Ventilom tohto napätia sú protesty. Aj o tom sme hovorili s bývalým politikom a diplomatom Petrom Weissom.

Protesty skomplikovali dopravu v hlavnom meste, MHD premáva po zmenených trasách
TASR/Martina Kriková

Príčin je viac

Protesty majú viacero príčin, niektoré sú staršie, niektoré čerstvejšie, myslí si Weiss. Silným faktorom je podľa neho sociálna neistota ľudí na Slovensku. Mnohí z nich si počas pandémie finančne pohoršili a dostali sa až do existenčnej neistoty, keďže pomoc vlády nebola podľa Weissa vždy účinná. Bývalý politik je presvedčený, že práve tento moment protestov sa podceňuje a do popredia sa dostáva len problém očkovania.

Podľa Weissa zohráva dôležitú úlohu aj súčasná hanlivá rétorika, ktorá sa stala súčasťou sporov. Weiss spomína, že počas svojej politickej kariéry si nikdy nedovolil urážať oponentov či občanov výrazmi ako dezolát.

Takto sa s občanmi nehovorí

"Ľudia sú z opakovaných hejtov proti občanom zo strany vládnucich politikov vydráždení, jednoducho to teraz tým politikom vracajú," vyjadril sa Weiss. "To bola strategická chyba, s občanmi sa takýmto spôsobom nekomunikuje, aj keď si vláda myslí, že má pravdu," zdôraznil.

Weiss si myslí, že sa porušil "sľub dobrovoľnosti" očkovania, ktorý vládnuce strany dávali. "Naraz sú ľudia vystavení obrovskému tlaku," zhodnotil bývalý politik. "Vláda, ktorá má moc a disponuje všetkými prostriedkami aj informáciami, nebola schopná tú spoločnosť upokojovať," povedal Weiss s tým, že vláda prišla o autoritu.

Weiss poukázal na to, že podľa čerstvého výskumu Sociologického ústavu SAV stúpol oproti máju tohto roku počet respondentov, ktorí odmietajú očkovanie z májových 30,9 na takmer 36 percent. "To znamená, že pred očami nám zlyhala očkovacia kampaň pod názvom Vakcína je sloboda," skonštatoval Weiss.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok