Akoby mi ukradli identitu, hovorí jedna zo žien v Afganistane. Mnohé majú strach

TA3
18.8.2021 07:00

Taliban ovládol Afganistan a mnohí domáci obyvatelia majú strach. V hlavnom meste Kábul sú znepokojené najmä ženy. Taliban zatiaľ vyhlásil, že chce rešpektovať ich práva, avšak podľa noriem islamu. Ako to vnímajú mladé ženy? Mnohé z nich sa boja o svoj život i slobodu.

Akoby mi ukradli identitu, hovorí jedna zo žien v Afganistane. Mnohé majú strach
TASR/AP

Návrat o niekoľko rokov späť

V Kábule niektoré ženy už pred vpádom Talibanu nakupovali modré burky, píše britský denník The Guardian. Jednou z nich je aj Aaila, podľa ktorej strach medzi ženami narastá. Po desaťročia bola tradičná modrá burka synonymom identity afganských žien po celom svete.

Je navrhnutá tak, že zakrýva celé telo aj tvár. Cez oči má sieťovanú látku, nikto tak nevidí, ako žena v skutočnosti vyzerá. Za vlády Talibanu na konci 90. rokov boli tieto burky striktne presadzované. Ak ich ženy na verejnosti nenosili, hrozili im prísne tresty od "morálnej polície".

Po páde Talibanu v roku 2001 sa mnohé ženy tohto odevu vzdali, stalo sa to akýmsi symbolom ich osobnej slobody. V uliciach Kábulu ste tak neskôr mohli vidieť burky, ale aj rôzne štýly, v ktorých sa spájajú tradičné materiály s modernejšími. "Afganské ženy sú jedny z najštýlovejších na svete," hovorí Fatimah, umelkyňa a módna fotografka. "Ak by ste sa prešli po uliciach Kábulu videli by ste mix rôznych materiálov od tých tradičných až po moderné. Je to veľká inšpirácia a nádherný kreatívny duch, ktorý bol plný nádejí pre budúcnosť," uviedla.

Teraz však obchody zaplavili tradičné burky a domácim opäť pripomínajú život pod vládou Talibanu. Mnohé staršie ženy ich dokonca chystajú pre tie mladšie v rodine. Jednou z nich je aj 60-ročná Fawzia, ktorá si ešte režim militantného hnutia pamätá. "Rozprávali sme sa o tom, aké ťažké bolo kedysi byť ženou. Žila som v Kábule a pamätám si ako bili ženy a dievčatá, ktoré na sebe vonku nemali burku," uviedla.

Aj Miriam je jednou zo žien, ktoré si išli hneď kúpiť burku, tú však k tomu priviedol manžel. "Môj manžel ma požiadal, aby som zmenila svoj štýl obliekania a začala nosiť burku, aby si ma Taliban menej všímal, keď budem na verejnosti," povedala so sklamaním nad aktuálnymi udalosťami.

Mladé ženy ovládol strach

Po tom, ako viaceré mestá padli pod tlakom Talibanu, obavy narastajú. Po prevzatí moci v meste Herat vyhlásili jeho predstavitelia, že nosenie burky bude povinné vo všetkých verejných priestoroch. Aj po tomto vyhlásení ovládol ženy v Kábule strach. Dve tretiny populácie majú menej ako 30 rokov, to znamená že väčšina z nich nikdy nežila pod nadvládou Talibanu.

V niektorých domácnostiach burka vyvolala aj medzigeneračné konflikty. Rodičia 26-ročnej Habiby prosili ju aj jej sestry aby si kúpili burky ešte predtým, ako sa Taliban dostane do mesta, dlho však odolávala. "Matka hovorí, že by sme si mali kúpiť burky. Rodičia sa Talibanu obávajú a matka si myslí, že jedným zo spôsobov, ako nás ochrániť, je práve nosenie burky," hovorí Habiba.

"Doma však žiadnu nemáme a neplánujem si ju ani kúpiť. Nechcem sa schovávať za kus látky. Ak by som ju nosila, znamenalo by to, že som tento režim akceptovala a dala mu právo ovládať ma. Bojím sa, že prídem o veci, za ktoré som tvrdo bojovala," dodala.

Habiba študuje na univerzite a má pred sebou celý život. Tak ako mnohé ženy, aj ona si robí veľké starosti. "Dlho nemôžem zaspať a obávam sa toho, čo príde. Mám strach, pretože odmietam burku, čoskoro budem musieť zostať doma a prídem o svoju nezávislosť a slobodu," uviedla.

Mnoho mladých žien v Kábule sa cíti podobne, bije sa v nich pocit zúfalstva a vzdoru. Amul, modelka a dizajnérka, pracovala celé roky, aby si vybudovala svoju značku a teraz pozoruje ako všetko okolo nej smeruje k zániku. "Celý môj život som sa snažila ukázať krásu, rozmanitosť a kreativitu afganských žien," hovorí s tým, že bojovala s obrazom afganských žien ako beztvarých figurín v modrých burkách. "Nikdy som si nemyslela, že jednu z nich budem nosiť, no teraz neviem. Je to akoby mi niekto ukradol identitu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok