Je to tragédia afganského národa, povedal šéf NATO. Prvoradá je teraz evakuácia

TA3 TASR
17.8.2021 15:45

Obsadenie Afganistanu hnutím Taliban je dôsledkom "zlyhania afganského vedenia", vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Podľa jeho slov sa v súčasnosti NATO sústreďuje na evakuáciu diplomatov a "afganských kolegov" z krajiny.

Hranice musia ostať otvorené

"Sústreďujeme sa na plynulú evakuáciu našich afganských kolegov tak skoro, ako to bude možné," povedal Stoltenberg. Vysvetlil, že do Kábulu sú vysielané ďalšie evakuačné lietadlá a NATO zabezpečuje, aby sa diplomati mohli presunúť domov. 

Podľa Stoltenberga musí Taliban rešpektovať bezpečnú evakuáciu všetkých zainteresovaných. "Letisko ako aj cesty a hraničné priechody musia ostať otvorené," povedal šéf NATO. Zdôraznil, že sa musí uskutočniť mierový transfer moci bez pomsty či vybavovania účtov. "V prvom rade je to tragédia. Je to tragédia afganského národa," povedal Stoltenberg. 

Stoltenberg vo vystúpení zdôraznil, že cieľom NATO v Afganistane bolo pomôcť vybudovať životaschopný štát, nie udržať stálu prítomnosť aliančných síl. "Aj preto považujem za tragédiu, že sa afganská vláda – 20 rokov po vojenskej prítomnosti a pomoci spojencov – zrútila pred silami Talibanu," opísal situáciu.

Vedeli sme, že ukončenie vojenskej prítomnosti v Afganistane je spojené s rizikami a že je tam možnosť, že Taliban opäť ovládne krajinu. "Spojenci však vzali na seba toto riziko s otvorenými očami a jasnou mysľou. Imperatív bol, neostať naveky v Afganistane," vyjadril sa šéf NATO. Pripomenul, že cieľom bolo posilnenie samostatnosti Afganistanu. Rozhodnutie spojencov z NATO odísť z Afganistanu bolo spoločným rozhodnutím všetkých 30 členov Aliancie, zdôraznil.

Extrémne rýchle zrútenie

"Musíme však vnímať, že aj napriek našim značným investíciám sa afganský systém extrémne rýchlo zrútil a musíme sa z toho poučiť a vyvodiť príslušné závery," povedal šéf Aliancie na svojej prvej oficiálnej tlačovej besede od obsadenia Kábulu silami Talibanu.

Pripustil, že rozhodnutie spojencov opustiť Afganistan po dvoch desaťročiach sa nerodilo ľahko. V období február – apríl prebehlo veľa stretnutí na úrovni veľvyslancov a ministrov, ktorí diskutovali aj o tom, či európski spojenci a Kanada dokážu vlastnými silami nahradiť výpadok amerických síl, ktoré znášali väčšinu záťaže a nákladov operácie Rozhodná podpora. "Všetci 30 spojenci sme sa nakoniec spoločne dohodli, že ak sme tam prišli spolu, spolu aj odídeme," vysvetlil.

Spresnil, že jednotky NATO v Afganistane "bojovali statočne", ale krajinu nedokázali ochrániť, pretože afganské politické orgány nakoniec podľahli Talibanu a nedosiahli mierové riešenie. "Je to zlyhanie afganských orgánov, ktoré viedlo k tomu, čo vidíme dnes," vyhlásil.

Zasiahnuť môžu aj na diaľku

Stoltenberg po viacerých otázkach novinárov zdôraznil, že spojenci vedeli, že nebudú "navždy" v Afganistane a ak bolo hlavným pôvodným cieľom misie v Afganistane rozbiť sieť al-Káida a zabrániť teroristickým organizáciám pôsobiť v tejto krajine, tak to sa dosiahnuť podarilo, lebo al-Káida dnes prakticky neexistuje.

Zároveň však upozornil, že ak Taliban nedodrží záväzky dané Američanom a NATO bude mať dôkazy o tom, že pomáha teroristickým organizáciám, ktoré ohrozujú záujmy spojencov, potom má Aliancia možnosti zasiahnuť proti nemu aj na diaľku.

Podľa jeho slov je ťažké predvídať, aké bude ďalšie dianie v Afganistane, ale NATO si želá, aby Taliban nevládol ako pred 20 rokmi, aby bola vytvorená inkluzívna vláda, ktorá zaručí, že v krajine budú rešpektované základné ľudské práva a práva žien. Stoltenberg doplnil, že NATO má záujem na mierovom rozvoji Afganistanu, pričom Aliancia ako organizácia vie byť nápomocná aj v nevojenskej rovine, v oblasti diplomacie a politiky, a svoju úlohu môže zohrať pri zaisťovaní rozvojovej a humanitárnej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok