Cestovateľ Navrátil: Prečo Taliban postupuje tak rýchlo? Vláda rezignovala na základné veci

TA3 Katarína Jenisová
15.8.2021 13:18

Afganistan je pod tlakom militantného hnutia Taliban, ktoré sa dostalo až k hlavnému mestu Kábul. Aj keď vládni predstavitelia garantujú bezpečnosť domácich obyvateľov, tisíce z nich už plánujú odchod z krajiny. Ako nabral Taliban na sile a aká budúcnosť čaká Afganistan? Pýtali sme sa cestovateľa Martina Navrátila, ktorý krajinu navštívil len nedávno už po štvrtýkrát.

Cestovateľ Navrátil: Prečo Taliban postupuje tak rýchlo? Vláda rezignovala na základné veci
archív Martin Navrátil

Taliban sa napokon dostal aj do hlavného mesta a obsadil všetky jeho hraničné priechody. Spravodajci priamo na mieste informovali o chaose a snahe ľudí z mesta ujsť. Zástupcovia Talibanu však uviedli, že chcú rokovať o pokojnom prevzatí moci. Minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval zatiaľ garantoval bezpečnosť mesta a odovzdanie moci "prechodnej vláde". Minister obrany Bismilláh Muhammadí zase apeloval na verejnosť, aby sa upokojila a avizoval snahu o dohodu.

Na začiatku nikto nevedel, s čím Taliban prichádza

Ako sa však podarilo islamistom tak rýchlo ochromiť dôležité miesta Afganistanu a prevziať v nich moc? Podľa slovenského cestovateľa Martina Navrátila, ktorý sa z Afganistanu vrátil pred dvoma týždňami, je zodpovedná aj vláda, ktorá rezignovala na základné veci.

"Taliban vznikol v Kandahare v roku 1994 ako reakcia na občiansku vojnu medzi mužahedínmi, ktorí bojovali proti Sovietskej armáde medzi rokmi 1979 až 1989. Taliban chcel zaviesť mier a poriadok, ktorý chýbal bežnému obyvateľstvu. Krajina bola unavená z neustálych vojen. Deklarovaný mier bol pre domácich vykúpením, ale nikto poriadne nevedel, s akými názormi Taliban, ktorý bol financovaný Pakistanom, prichádza. To domáci zistili až po pár mesiacoch," uviedol s tým, že nové politické hnutie malo za cieľ nastoliť svet podľa Koránu. Ako to vtedy vyzeralo?

"Bola zakázaná hudba, pálili sa cédečka, ničili magnetofónové pásky. Bolo zakázané západné oblečenie, tanec, oslavy, športové podujatia, hry... Ženy dokonca nesmeli pracovať a museli sa celé zahaliť. Muži si mali dať narásť dlhú bradu a ten, kto ju nemal, bol poslaný do väzenia. Ten, komu nerástla hustá brada, bol tiež poslaný na 7 týždňov do väzenia, aby sa strážnici presvedčili, že príroda neobohatila muža hustým strniskom," hovorí Navrátil.

Afganistan sa podľa vízie Talibanu mal stať vyvoleným božím štátom, kde vládnu len božie zákony. "Ten režim by asi vydržal, keby neprijal do svojich radov známeho Osamu, ktorý zorganizoval útok na dvojičky v New Yorku. To bol klinec do rakvy pre Taliban," dodal.

Katastrofa pre ľudí v mestách

Vláda Afganistanu podľa Navrátila rezignovala na základné veci. "Obrovská korupcia, nízka vymožiteľnosť práva. Keď niekto okradol zákazníka, štátni úradníci nechali veci plávať. Keď prišiel Taliban, začal okamžite nastolovať chýbajúci poriadok. A to bola živá voda pre jeho rast," uviedol slovenský cestovateľ podľa ktorého je už dnes jasné, že Taliban zavádza zákony ako v 90. rokoch a krajina sa vráti o niekoľko rokov späť.

Situácia je kritická aj pre domácich. Ako katastrofu vnímajú hnutie najmä ľudia žijúci v mestách, ktorí si zvykli na väčšiu mieru slobody. "Domáci v mestách to vnímajú ako katastrofu, ale vidiecke obyvateľstvo to berie len ako ďalšiu zmenu. Má iné životné priority, chce len mier a dodržovanie zákonov. To je pre nich viac podstatné, ako či ženy môžu chodiť do škôl alebo či pôjdu na dovolenku. Obyvateľstvo na vidieku žilo už dlho zo dňa na deň a jediné, po čom túži, je poriadok."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok