Čižnár v procese s Kováčikom: Pýtal som sa, prečo nebola podaná sťažnosť po prepustení Kudličku

TA3 TASR
11.8.2021 10:45

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa v roku 2017 pýtal vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, prečo nebola po prepustení údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby podaná sťažnosť. Čižnár to uviedol počas stredajšej výpovede pred Špecializovaným trestným súdom v rámci procesu s Dušanom Kováčikom.

„Spýtal som sa pána Dušana K., či je to pravda, povedal mi, že áno. Pýtal som sa, prečo nebola podaná sťažnosť, pretože ja by som ju podal,“ uviedol s tým, že to vtedy konštatoval bez znalosti spisu. Odmietol, že by nastala medzi nimi ostrá hádka. „Vôbec nie. Zvýšil som hlas, ale to je vždy môj prejav, keď sa mi niečo nepáči,“ zdôraznil.

Kováčik mu mal povedať, že vo veci Kudličku bola veľmi slabá dôkazná situácia. „Bolo to potvrdené aj uznesením súdu. Súd pomerne ironicky skonštatoval, že sa doteraz nedokázalo, čo mala tá skupina urobiť. Potvrdzovalo to slová pána Dušana K., že skutkový stav bol počas prepustenia veľmi slabý,“ zdôraznil.

Ako ďalej tvrdí, proces, ktorý predchádzal prepusteniu Kudličku z väzby, nebol nikdy spochybnený. „Pán Dušan K. si osvojil právny názor sudcu pre prípravné konanie, ktorý prepúšťal Kudličku. Nikto doteraz nepovedal, že prepustenie ako také nebolo v súlade so zákonom,“ podotkol.

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová na súde ešte v júli potvrdila, že od Dušana Kováčika dostala pokyn nepodať proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie sťažnosť. Čižnár tvrdí, že nemá vedomosť o žiadnom takomto pokyne, ktorý by spĺňal zákonné náležitosti. „Keby aj spĺňal všetky náležitosti, pani doktorka Godžová ho nesmela rešpektovať z jediného dôvodu, lebo je uvedený medzi negatívnymi pokynmi a jeho rešpektovaním by porušila zákon,“ zdôraznil bývalý generálny prokurátor.

Na podnet pre ministerku si nespomína

Ako Čižnár uviedol, nespomína si, že by adresoval ministerke spravodlivosti podnet s upozornením na nezákonnosť postupu sudcu pre prípravné konanie pri prepustení údajného bosa Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017.

Pre odstup času si nepamätám, že by prišlo zo strany Generálnej prokuratúry SR k vyhotoveniu konkrétnej písomnosti, ktorá by bola adresovaná inému orgánu ako Úradu špeciálnej prokuratúry vo vzťahu k doriešeniu spôsobu, akým bol Kudlička z väzby prepustený,“ povedal Čižnár.

Na Generálnej prokuratúre SR takýto podnet vyhotovili a adresovali ministerstvu spravodlivosti, priblížila samosudkyňa Pamela Záleská. Prokuratúra v ňom mala vysvetľovať situáciu, keď prišlo k prepusteniu Kudličku z väzby na slobodu. „Ako generálny prokurátor ste konštatovali, že uznesenie sudcu pre prípravné konanie bolo nezákonné,“ doplnila sudkyňa.

Mali riešiť problémové otázky 

Čižnára sa spýtala, prečo bol aktívny pri upozorňovaní na nezákonnosť postupu sudcu. „Nepamätám si na to, že by som vyhotovoval vyjadrenie alebo podnet adresovaný ministerke spravodlivosti SR s upozornením na nezákonnosť postupu sudcu pre prípravné konanie,“ vypovedal predtým, než mu sudkyňa umožnila nahliadnutie do písomnosti.

Po nahliadnutí skonštatoval, že mal s najväčšou pravdepodobnosťou úmysel dať ministerke do pozornosti prípadné všeobecné riešenia otázok nahradenia väzby zo strany súdov. Ozrejmil, že mal s ministerkou neformálnu dohodu, že jej bude signalizovať „problémové otázky“ s cieľom vylepšiť trestný proces.

Obhajobe spis neukázali

Obžalovaný Dušan Kováčik namietol procesný postup súdu. „Zo strany samosudkyne počas výsluchu svedka prišlo ku kladeniu otázok majúcich podklad v listinnom dôkaze, ktorý zrejme súd zabezpečoval v čase plynúcom medzi odročením hlavného pojednávania a jeho pokračovaním,“ vyhlásil s tým, že tento dôkaz nebol pred súdom vykonaný jeho prečítaním.

Tvrdí tiež, že napriek žiadosti obhajoby súd neumožnil nazrieť obžalovanému a jeho obhajcom do spisu. „V dôsledku čoho sa obhajoba nemohla s týmto listinným dôkazom oboznámiť,“ doplnil.

S Kováčikom sa pozná roky

Čižnár uviedol, že Kováčika pozná viac ako 25 rokov, a to ešte z čias jeho pôsobenia na bratislavskej okresnej prokuratúre, keď boli spolu v Rade prokurátorov. „Mali sme priateľský vzťah, ale nie taký, že by sme sa rodinne mimo práce navštevovali,“ povedal. Tvrdí, že mu to nebráni hovoriť pred súdom pravdu.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok