Pokračuje súd s Kováčikom, vypovedal aj bývalý generálny prokurátor Čižnár

TA3 TASR
11.8.2021 08:27

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa v stredu opäť postaví pred súd. Obžalovaný je z prijímania úplatku a z údajnej podpory zločineckej skupiny "takáčovcov". Súd v stredu okrem iných svedkov vypočul aj bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Pojednávať by sa malo aj 12. a 13. augusta, tiež v septembri.

Okrem Čižnára má v stredu vypovedať aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Kuruc. Predvedený bol aj exšéf policajných odposluchov Norbert Paksi, ktorý je odsúdený na päťročný nepodmienečný trest. Všetci svedkovia sú prítomní, rovnako aj obžalovaný Dušan Kováčik.

Doteraz sa pojednávalo počas šiestich júlových dní. Naposledy predstúpil pred súd IT znalec. Predtým vypovedal bývalý údajný bos takáčovcov Ľubomír Kudlička. Vyhlásil, že Kováčika nepozná. Bývalý špeciálny prokurátor skonštatoval, že Kudličku vidí po prvý raz v živote.

V súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Juraj Novocký ešte v júli podotkol, že nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu Kudličku z väzby v roku 2017 odobril Dušan Kováčik. Za to mal vtedajší špeciálny prokurátor zinkasovať 50-tisíc eur. Hovoril o tom aj niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman.

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová predtým na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana Kováčika, týkajúci sa tejto väzobnej veci. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi odovzdal 50-tisíc eur.

Makó počas júlovej výpovede priblížil, ako od Kováčika prevzal časti vyšetrovacieho spisu, čím sa mal dopustiť trestného činu v súvislosti s vynášaním úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

NAKA zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok