Na správe o klíme pracovali stovky expertov. Prečo je pre ľudstvo dôležitá?

TA3
9.8.2021 18:00

Stovky vedcov, tisíce štúdií a osem rokov práce sa v konečnom výsledku odzrkadlili do jedinej správy - dochádza nám čas. Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC) zverejnila jasnú správu o tom, že planéta sa nám otepľuje rýchlo a dopad človeka na tieto zmeny je nespochybniteľný. Ako vznikla táto prognóza a prečo sú jej výsledky dôležité?

Na správe o klíme pracovali stovky expertov. Prečo je pre ľudstvo dôležitá?
TASR/AP

Zažívame extrémy

Posledné mesiace sme svedkami čoraz extrémnejších prejavov počasia. Rozsiahle požiare sužujú Grécko, Nemecko počítalo škody po katastrofických záplavách, ľudia majú čerstvo v pamäti aj ničivé tornádo na Morave. Nemusíme však chodiť ďaleko, intenzívne dažde potrápili mnohé obce na Slovensku a tornádo sa objavilo aj na východe v okrese Vranov nad Topľou, kde niekoľkým domom zobralo strechu.

Planéta sa otepľuje rýchlym tempom a podľa zverejnenej kliamtickej správy sa môže už do roka 2030 globálna teplota zvýšiť o 1,5 stupňa, čo je o 10 rokov skôr ako sa pôvodne predpokladalo. Otepľovanie sa totiž podľa expertov v posledných rokoch ešte zrýchlilo. Kto stojí za touto správou? A prečo by sme jej mali venovať pozornosť?

Prvá správa vyšla už v 90. rokoch

IPCC - Medzivládna komisia pre zmenu klímy - predstavuje vedecké zoskupenie klimatických expertov založené v roku 1988 a poverené prípravou komplexných správ o stave našej klímy a možných rizikách.

Prvá správa publikovaná v roku 1990 varovala pred potenciálnymi dôsledkami narastajúcich emisií skleníkových plynov. Tá bola neskôr kľúčom k vytvoreniu Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy, ktorý sa stal "rodičovskou zluvou" pre Parížsku dohodu v roku 2015. Tá mala obmedziť množstvo emisií vypúšťaných do ovzdušia.

Odvtedy vychádzali podobné správy zhruba každých sedem rokov. Z tej najnovšej bola zatiaľ zverejnená len prvá časť, ktorej obsahom sú základné znalosti o zmenách klímy. Ďalšie dve časti majú vyjsť ešte budúci rok - o vplyvoch klimatickej krízy a aj o tom, ako jej dopady zmierniť.

Každá správa má tisíce strán, je však zredukovaná do kratšieho súhrnu pre politických lídrov z celého sveta. Aj príprava tohto súhrnu však trvá, aby v ňom boli všetky dôležité myšlienky. Podľa pravidiel IPCC, ktoré spoluzakladali OSN a Svetová meteorologická organizácia, zohrávajú v tejto fáze kľúčovú úlohu aj vlády jednotlivých štátov. To bolo v minulosti kritizované, keďže niektorí vedci tvrdili, že správy boli svetovými lídrami odsunuté na vedľajšiu koľaj.

Posledná šanca

Publikovanie výsledkov v tomto roku ovplyvnila aj pandémia, stretnutie vedcov z IPCC sa odohralo online. Aj napriek tomu bolo vyčerpávajúce, sumarizovanie výsledkov trvalo totiž 14 dní.

Docentka na univerzite v Kolumbii Paola Arias a jedna z hlavných autoriek správy IPCC hovorí o celosvetovej spolupráci. "Mohli sme sa rozprávať online, čo bolo dobré, no niektorí z dôvodu rozličného časového pásma museli vstávať o druhej alebo o tretej v noci, aby sa pripojili," uviedla.

IPCC však zverejnením tejto správy nekončí. Vedci pokračujú vo svojich výskumoch a IPCC sa ich prácami bude zaoberať aj naďalej, niektoré z nich môžu byť obsahom ďalšej klimatickej správy, ktorá príde zrejme ešte koncom tohto desaťročia. Medzi tou aktuálnou a budúcou je však jeden výrazný rozdiel. Toto je totiž podľa odborníkov posledná správa, po ktorej máme šancu ešte niečo zmeniť a odvrátiť najhoršie dopady klimatických zmien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok