Vyčíslili škody ničivých povodní v Nemecku. Vyšplhali sa na miliardy eur

TA3 TASR
3.8.2021 16:32

Náprava škôd spôsobených júlovými povodňami v nemeckých spolkových krajinách Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko môže stáť viac ako šesť miliárd eur. Oznámil to v utorok nemecký minister financií Olaf Scholz.

Vyčíslili škody ničivých povodní v Nemecku. Vyšplhali sa na miliardy eur
TASR/AP

"Všetkým chceme pomôcť pri obnove, náhrade škôd – a preto pôjde až o miliardy," povedal Scholz počas návštevy mesta Stolberg v Severnom Porýnii-Vesfálsku. Toto mesto bolo vážne postihnuté záplavami, ktoré Nemecko postihli v polovici júla a vyžiadali si životy najmenej 180 ľudí. Podľa ministrových slov už nikto nedokáže nahradiť "zničené životy, zničené zdravie a všetko to, čo táto katastrofa spôsobila v srdciach a hlavách ľudí". "To, čo sa dá napraviť peniazmi, to napravíme peniazmi," povedal.

Nemecká vláda v stredu rozhodne o opatreniach pre podniky postihnuté povodňami. Vláda by ešte pred parlamentnými voľbami mala prijať zákon, ktorý určí plán na obnovu, pripomína DPA. Voľby sa v Nemecku konajú 26. septembra. Premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet v Stolbergu povedal, že táto spolková krajina už v spojitosti s povodňami poskytla 215 miliónov eur.

Pri obnove sa podľa neho budú brať do úvahy aj následky klimatickej zmeny a výstavba bude plánovaná takým spôsobom, aby sa počas budúcich záplav zabránilo rozsiahlym škodám. Scholz aj Laschet sú v septembrových voľbách kandidátmi na post nemeckého spolkového kancelára, pripomína DPA. Scholz je kandidátom Kresťanskodemokratickej únie; Scholz zastupuje Sociálnodemokratickú stranu Nemecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok