Zverejnili očakávanú správu o klíme. Vplyv človeka je drvivý a jednoznačný

TA3 TASR
9.8.2021 10:30

Priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia. Vyplýva to z najnovšej správy Medzivládnej komisie pre zmenu klímy, ktorá v pondelok zverejnila hodnotenie vplyvov globálneho otepľovania. Úloha človeka pri otepľovaní je podľa komisie "drvivá a jednoznačná", informovala agentúra AFP.

"Táto správa nám hovorí, že zmeny klímy sú rozsiahle, rýchle a intenzívne. V porovnaní s uplynulými tisícročiami sú bezprecedentné," vyhlásila podpredsedníčka Medzivládnej komisie pre zmenu klímy Ko Barrettová, ktorá je zároveň klimatickou poradkyňou amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).

Klíma našej planéty je podľa komisie "taká horúca", že priemerné teploty o zhruba desať rokov pravdepodobne prekročia takú úroveň globálneho otepľovania, ktorej sa svetoví lídri snažili zabrániť. Experti vyhlásili, že to predstavuje "červený kód pre ľudstvo".

Otepľovanie sa zrýchlilo

Panel IPCC v pondelok v správe uviedol, že každý scenár vývoja globálnej teploty predpokladá zvýšenie globálnej teploty o 1,5 stupňa Celzia do roku 2030, teda o 10 rokov skôr ako predpovedali predchádzajúce predpovede. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo.

Správa, na ktorej sa podieľalo 234 vedcov, má viac ako 3000 strán. V jej záveroch sa píše, že globálne otepľovanie už urýchľuje zvyšovanie hladiny morí, roztápa ľadovce a zhoršuje extrémy počasia, ako sú vlny horúčav, suchá, záplavy a búrky.

Tropické cyklóny sú podľa správy komisie stále silnejšie, zatiaľ čo arktický morský ľad a permafrost sa topí. Všetky tieto trendy sa podľa správy v nasledujúcich rokoch ešte zhoršia.

Správa o vplyvoch globálneho otepľovania, ktorú v pondelok zverejnila Medzivládna komisia pre zmenu klímy, je "umieračikom", ktorý odzvonil používaniu uhlia, ropy a plynu. Vyhlásil to generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres. Šéf OSN varoval, že fosílne palivá ničia planétu.

Môžeme odvrátiť katastrofu?

"Zvony sú ohlušujúce a dôkazy sú nezvratné... Táto správa musí znieť ako umieráčik pre uhlie a fosílne palivá, predtým než zničia našu planétu. Ak teraz spojíme sily, môžeme odvrátiť klimatickú katastrofu," vyhlásil Guterres.

Generálny tajomník OSN vyzval bohaté štáty, ale aj rozvojové banky, aby poskytli viac peňazí na adaptáciu na zmeny klímy v chudobnejších častiach sveta. Podľa neho musí byť splnený predchádzajúci prísľub získať 100 miliárd dolárov ročne. Guterres povedal, že už nie je priestor pre meškanie alebo výhovorky.

"S cieľom zabrániť klimatickej katastrofe musíme konať rázne už teraz," napísal Guterres na Twitteri.

Svetoví lídri podľa neho majú poskytnúť konkrétne riešenia na nasledujúcom globálnom summite o zmenách klímy v novembri v škótskom Glasgowe. Toto stretnutie je považované za najdôležitejšie od summitu v Paríži v roku 2015, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok