Splnil sa mu sen. Moderátor relácie Zdravie na TA3 Igor Haraj študuje medicínu

TA3
11.8.2021 06:00

Moderuje správy, študuje medicínu a je tvárou novej relácie Zdravie na TA3. Vyštudovaný filozof a filológ a najmä skúsený televízny moderátor Igor Haraj nám v rozhovore prezradil, ako je možné skĺbiť prácu v médiách so štúdiom náročného odboru, aké témy bude so svojimi hosťami rozoberať, ale aj to, ako sa udržiava v kondícii.

Splnil sa mu sen. Moderátor relácie Zdravie na TA3 Igor Haraj študuje medicínu
TA3

Začali sa ľudia zaujímať viac o svoje zdravie od nástupu pandémie koronavírusu?

O zdraví a jeho ochrane sa minimálne začalo viac hovoriť vo verejnom priestore. A to je dobre. Epidemiológia, mikrobiológia, hygiena či infektológia sa ako lekárske odbory dostali viac do povedomia širšej verejnosti. Povedzme si na rovinu: kto z nás si pred touto pandémiou uvedomoval, aké kompetencie má hlavný hygienik, čo je to reprodukčné číslo vírusu, či aké základné protiepidemické  opatrenia treba dodržiavať? Dnes to už vieme a aj to môže prispieť k upevneniu kolektívneho zdravia. Je dobré si uvedomiť, že za svoj zdravotný stav som v prvom rade zodpovedný sám a mám aj povinnosť svojím správaním neohroziť zdravie iného.

Od 12. augusta spúšťa televízia novú reláciu "Zdravie na TA3". Budete jej tvárou. Aké témy v súvislosti so zdravím v súčasnosti medzi ľuďmi najviac rezonujú?

Sú to otázky spojené s priebehom pandémie, problematika očkovania v najrôznejších rovinách a kontextoch, no do popredia sa dostávajú aj problémy, ktoré súvisia so zanedbanými preventívnymi prehliadkami.

Relácia Zdravie na TA3 bude vysielaná každý štvrtok o 16.30 hod., reprízy budú vždy v pondelok o 11.30 a v piatok o 14.30.

V prvej časti relácie privítame generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Svoje otázky im už teraz môžete posielať na adresu zdravie@ta3.com.

Moderátor televízie TA3 Igor Haraj Archív Igora Haraja

Ako sa udržiavate v dobrej zdravotnej kondícii? Športujete, jete zdravo?

Myslím, že výborným predpokladom zdravia a vôbec radosti zo života, je pokojná myseľ. Brať skutočnosť s vnútorným pokojom, miernym nadhľadom a tichou nádejou, hoci by beh udalostí prinášal so sebou aj veci nečakané či nepríjemné. Pokojná myseľ vedie človeka k životu bez väčších výkyvov, čo sa prejaví zdravou striedmosťou v jedle a vo vhodnom striedaní práce, fyzickej aktivity a odpočinku. Takto to samozrejme môže fungovať len v ideálnom svete.

V realite prichádzajú chvíle, keď sa nadhľad stráca, miesto behu v parku sedíte dlho pred počítačom a vraciate sa domov s hlavou preplnenou informáciami a podnetmi, ktoré už ani nestíhate spracovať. Ale k „ideálu“ sa snažím približovať, ako sa dá. Čiže beriem život s nadhľadom, jem všetko, len s mierou a zavše pridám pohybovú aktivitu. Napríklad bicykel, turistiku či plávanie. K vrcholovému športovcovi alebo výživovému špecialistovi mám ale ďaleko.

Súčasťou relácie Zdravie na TA3 budú rozhovory s odborníkmi, zdravotníkmi, ale aj pacientami. V prvej relácii privítate v štúdiu ministra Vladimíra Lengvarského. Budete sa s hosťami zhovárať len o koronavíruse?

V prvej relácii okrem ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského privítam aj generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka. Rozprávať sa budeme o aktuálnom stave očkovania na Slovensku, o predpokladanom priebehu tretej vlny covidovej pandémie, ale aj o tom, aké procesy v slovenskom zdravotníctve urýchlili dve vlny pandémie, ktoré máme za sebou. Na záver relácie dostanú priestor aj divácke otázky.

Rýchlo, overene, naživo

TA3 má už 20 rokov nezastupiteľné miesto na slovenskom mediálnom trhu ako jediná spravodajská televízia. Patrí medzi najdôveryhodnejšie mediálne značky, čo opakovane potvrdzujú prieskumy britského Inštitútu Reuters pre výskum žurnalistiky na Oxfordskej univerzite. Televíziu TA3 si podľa peoplemetrového merania zapne denne viac ako 1 mil. divákov.

Hovorí sa, že s pandémiou prišla aj tzv. infodémia a s ňou spojené konšpirácie a hoaxy. Ktoré vás najviac pobavili? Čo by ste ako mediálny pracovník odporučili divákom? Existujú jednoduché triky, ako ihneď odhaliť nepravdu a hoaxy?

Polopravdy, nepravdy, výmysly, predstieranie či falšovanie tu boli od najstarších čias. Odkedy si človek uvedomil silu slova a svoju schopnosť vyjadriť svoje názory najprv slovne a neskôr aj písmom. Už v starých kultúrach nachádzame v rámci tzv. poučnej a múdro slovnej literatúry výroky o tom, akú má slovo moc. Jazyk je ostrejší ako meč. V dobe internetu sa odvrátená stránka slova množí takou rýchlosťou aj vďaka technologickému prepojeniu a okamžitému šíreniu. Každý z nás bol však obdarený rozumom a podľa svojich schopností by mal vedieť odlíšiť pravdu od zdania či klamu, vedecky overenú tézu od súkromného predpokladu, mienky či postoja.

Sloboda slova a schopnosť človeka vyjadriť svoje najhlbšie myšlienky na druhej strane viedli k vytvoreniu najkrajších pokladov svetovej literatúry a k úchvatným vedeckým objavom. Tie nám prostredníctvom ich technickej realizácie uľahčujú a skvalitňujú život. Pre prácu so slovom a s informáciami platí to, čo o akomkoľvek  nástroji, ktorý je človek schopný použiť. Záleží od úmyslu, s akým ho používam.

Na anatómii Archív Igora Haraja

Kolegovia o vás vedia, že popri práci v televízii študujete medicínu. Ako sa dá časovo skĺbiť práca v televízii so štúdiom? Čo plánuje, keď vyštuduje medicínu - ostanete v brandži alebo pôjdete medicínskou cestou?

Vyžaduje to pomerne prísnu sebadisciplínu a správne využívanie času. Ale keď máte pred sebou cieľ a viete, prečo ho chcete dosiahnuť, malými krokmi sa k nemu viete priblížiť. Námaha, ktorú som zatiaľ do tejto cesty dal, ale stojí za to. Štúdium medicíny je intelektuálne povznášajúce. Súčasné biomedicínske poznanie je už tak ďaleko, že sledujete prejavy života (a choroby) na molekulovej úrovni. Žasnete, ako účelne a doslova premyslene jednotlivé molekulové deje, podmieňujúce životné funkcie, zapadajú do seba. Vtedy si uvedomíte, že život vôbec nie je samozrejmosť a je krehký. 

Ak sa k tomuto intelektuálnemu údivu pridá túžba aspoň trocha pomôcť pri záchrane života či zlepšení zdravia ľudí, potom človek nepozerá na časové, pracovné, či iné obmedzenia. Hovoriť o vzdialenejšej budúcnosti je ešte predčasné, keďže v septembri nastupujem iba do štvrtého ročníka všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte UK. Isté klinické odbory už vo svojom „hľadáčiku“ mám, ale držím sa slovenského príslovia – človek mieni, Pán Boh mení. Takže uvidíme, čo prinesie život.

Prezraďte, je jednoduchšie viesť rozhovor s respondentom alebo moderovať správy?

Každá poloha „moderátorského remesla“ má svoje špecifiká. Na dobrý rozhovor sa treba kvalitne pripraviť. Improvizovať sa dá skutočne len po vynikajúcej príprave. Inak sú to len „slová do vetra“. Tiež je podstatné to, či ide o profilový rozhovor s umelcom, vedcom alebo verejne známou osobou, politickú diskusiu či o popularizáciu vedy. Každý rozhovor vyžaduje iný prístup. Moderovanie správ je náročné na pozornosť, keďže sa pomerne často stáva, že sa scenár správ aj počas vysielania aktuálne mení. Do vysielania nezriedka dostanete správu, ktorú vidíte prvýkrát, až keď svieti červená na kamere. Ale práve pre túto pestrosť a dynamiku ma práca v spravodajskej televízii baví.

Hlavné správy TA3 o 18.30 vysielate vo dvojici. Nastávajú v štúdiu mimo obraz aj vtipné situácie? Spomeniete si na nejakú?

Moderovanie hlavných správ je veľmi príjemná súčasť v rámci popoludňajšej resp. večernej moderátorskej služby. Sme výborný kolektív, a to je základ pozitívnej energie, ktorá má z obrazovky prejsť na divákov. Situácie, na ktoré sa pýtate, prirodzene nastávajú, keďže kolegyne sú veselé, temperamentné a dobre naladené. Veselé príhody v štúdiu majú často situačný charakter a ich čaro spočíva práve v tom, že nastávajú mimo obraz, a tak by to aj malo ostať.

Vo verejnoprávnom rozhlase ste zase pracovali za mikrofónom. V čom je práca pred kamerou iná? Má aj negatíva?

Rozhlasová práca má odlišnú dynamiku. Práca s mikrofónom je do istej miery osobnejšia. Skĺbenie slova a hudby vytvára jedinečnú esenciu živého rozhlasového vysielania. Nedá na ňu dopustiť ten, kto takéto vysielanie ako moderátor alebo zvukár zažil. Dimenzia obrazu prináša do vysielania odlišnú kvalitu a kladie na moderátora iné nároky. Asi najťažšou vecou pri našom spôsobe vysielanie spravodajskej televízie je zostať sviežim, pohotovým a pozorným počas päť-  či šesťhodinovej služby moderovania správ. To dá skutočne zabrať.

Televíznych divákov ste sprevádzali aj počas živého vysielania pápežského Urbi et Orbi. Zaujíma vás aj táto oblasť?

Keďže som vyštudoval filozofiu a klasické jazyky, problematika medzináboženského dialógu, cirkevných dejín, či svetonázorové témy sú mi pomerne blízke. V televízii TA3 som sa popri moderovaní správ profiloval ako moderátor vedecko-popularizačných rozhovorov. Striedam ich niekedy rozhovormi s odborníkmi, ktorí sa venujú spomínaným témam. Naposledy som sa napríklad rozprával s religionistom o islame, a to pri príležitosti púte moslimov do Mekky. Počas septembrovej apoštolskej cesty pápeža Františka na Slovensku budem spolu s pozvanými hosťami komentovať priame prenosy z duchovných podujatí, ktoré sa počas tejto cesty u nás uskutočnia.

Reláciu Zdravie na TA3 si môžete pozrieť každý štvrtok o 16.30 hod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok