Nový a príjemný spôsob testovania? V domove seniorov pátra po pozitívnych pes

TA3 ČTK
6.8.2021 19:00

Alsaský domov dôchodcov zapojil do boja proti koronavírusu dvojročného zlatého retrievera, ktorý dokáže nákazu vyčuchať. Pokaa sa tak stal prvým psom vo Francúzsku, ktorý pomáha s odhaľovaním pozitívnych prípadov v opatrovateľskom domove.

V domove dôchodcov pátra po pozitívnych prípadoch zlatý retriever, seniori si ho pochvaľujú
TASR/AP

Pes je špeciálne vycvičený na vyčuchanie jedinečného pachu, ktorý majú nakazení ľudia v pote. Ak nákazu ucítia, jednoducho si sadne. Zdravotníci potom jeho odhad potvrdia PCR testom.

"Nedá sa to porovnávať," odpovedal 85-ročný penzista a bývalý záchradník Christophe Fritsch na otázku, ktorému typu testov dáva prednosť. "Vezmete kúsok vreckovky, dáte ju na päť minút do podpazušia a je hotovo. PCR test je omnoho zložitejší," uviedol dôchodca, ktorý v minulosti prekonal konavírusovú infekciu a má za sebou mnoho testov.

Vyčuchá všetky mutácie

Pokaa pochádza z alsaskej pobočky asociácie Handi'chiens, ktorá sa špecializuje na výcvik asistenčných psov pre ľudí so zdravotným postihnutím, a ktorej riaditeľ Robert Kohser, je zároveň šéfom opatrovateľského domova pre seniorov La Roselière v meste Kunheim, kde pes aktuálne pomáha. Koronavírus sa naučil vyčuchať v priebehu štvortýždenného výcviku v Štátnej veterinárnej škole v Alforte.

Dvojročný retriever minulý týždeň správne odhalil všetky vzorky nazbierané v domove dôchodcov i v nemocnci v Štrasburgu, uviedol Kohser. Správne určil 95 percent asymptomatických a 100 percent symptomatických nákaz. Dokáže vyčuchať všetky dosiaľ objavené mutácie koronavírusu a v niektorých prípadoch odhalí nákazu o 48 hodín skôr ako PCR test, dodal riaditeľ opatrovateľského zariadenia.

Podľa Kohsera je tento typ testovaní nielen jednoduchý a lacný, ale veľmi dobre ho znášajú i obyvatelia domova, ktorí mnohokrát trpia kognitívnymi poruchami ako je Alzheimerova choroba. 

Nevylučujú psie testovanie návštevníkov

Kohser plánuje testovať všetkých 127 penzistov a 110 zamestnancov približne každé dva až tri týždne, i keď väčšina z nich už bola zaočkovaná a domov naposledy zaznamenal pozitívny prípad v decembri 2020. Nevylučuje ani psie testovanie návštevníkov.

Asociácia Handi'chiens, ktorá výcvik psa financovala, by rada darovala špeciálne vycvičené psy i do ďalších domovov dôchodcov. K tréningu približne 250 psov ale potrebuje finančnú podporu od francúzskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok