V chôdzi na 20 kilometrov skončila Czaková na 45. mieste, vyhrala Talianka Palmisanová

TA3 TASR
6.8.2021 12:26

Talianska reprezentantka Antonella Palmisanová triumfovala v chôdzi žien na 20 km na OH v Tokiu. V deň svojich 30. narodenín dosiahla víťazný čas 1:29:12 h a pred striebornou Kolumbijčankou Sandrou Lorenou Arenasovou mala v cieli 25-sekundový náskok. Bronzová Číňanka Liou Chung zaostala o 45 sekúnd. Slovenka Mária Katerinka Czaková obsadila 45. miesto, na víťazku mala manko 12:17 min.

V chôdzi na 20 kilometrov skončila Czaková na 45. mieste, vyhrala Talianka Palmisanová
TASR/Martin Baumann

Czaková dosiahla pri svojom treťom olympijskom štarte čas 1:41:29 h. Videla dva červené terčíky - raz za pokrčené koleno, raz za stratu kontaktu so zemou. Pred piatimi rokmi na OH 2016 v Riu obsadila 48. miesto, v olympijskej premiére v Londýne 2012 bola na 20 kilometrovej trati 53. V Tokiu zaostala o vyše 10 minút za svojím osobným rekordom 1:31:03.

Palmisanová, ktorá na na predošlej olympiáde v Riu obsadila 4. miesto, triumfovala s presvedčivým náskokom, ale svetový (1:23:49) ani olympijský (1:25:02) rekord neohrozila. Za najväčším úspechom kariéry vykročila na 15. kilometri, keď vystupňovala tempo a súperky nezachytili jej nástup. Nedarilo sa to ani Číňanke Jang Ťia-jü, ktorá mala už po 18. kilometri tri varovania. Za bronzom dlho mierila Brazílčanka Erica Senaová, no krátko pred cieľom dostala dvojminútovú penalizáciu.

chôdza na 20 km, ženy:

1. Antonella Palmisanová (Tal.) 1:29:12 h., 2. Sandra Lorena Arenasová (Kol.) +25 s, 3. Liou Chung (Čína) +45, 4. Maria Perezová (Šp.) +53, 5. Alegna Gonzalezová (Mex.) +1:21 min., 6. Jemima Montagová (Aus.) +1:27, 7. Š'-ťie Čchie-Jang (Čína) +1:52, 8. Antigoni Ntrismpiotiová (Gréc.) +2:12, ..., 45. Mária Katerinka CZAKOVÁ (SR) +12:17  

S výkonom spokojná nie je

Napriek tomu, že naša reprezentantka dosiahla na svojej tretej olympiáde najlepšie umiestnenie v chôdzi na 20 km, so 45. miestom nebola príliš spokojná, keďže dúfala, že skončí v najlepšej štyridsiatke. Jej výkon v Odori Parku v Sappore ovplyvnili dve rýchle červené karty a následné obavy z dvojminútovej penalizácie.

"Preteky boli veľmi náročné, to teplo dalo zabrať a bojovala som do posledných síl. Bohužiaľ, mala som dve červené karty a ďalšie napomenutia a každú chvíľu som tŕpla, či tam nepríde tá tretia a nebudem musieť ísť do pit laneu," povedala v cieli. Dve karty v prvej polovici pretekov za pokrčené koleno a stratu kontaktu so zemou ju zaskočili, keďže väčšinou takéto chyby nerobí: "Dlho sa to nestalo. Dosť mi to skomplikovalo život a bolo to náročné na psychiku. Už sa mi išlo ťažko. Myslela som na to, že keď ma zastavia na dve minúty, či sa vôbec rozbehnem a či prídem do cieľa. Po ďalšom napomenutí to bolo už varovanie, že musím spomaliť a už len dokráčať do cieľa."

Okrem toho bojovala aj s náročnými poveternostnými podmienkami. I keď má skúsenosti s pretekmi v horúcom prostredí, Sapporo bolo o triedu náročnejšie. "Mnoho vrcholných podujatí som absolvovala práve v Ázii a myslela som si, že skúsenosti zúročím. Keď som sa však ráno Maťa Tótha pýtala, k čomu to vie prirovnať, tak povedal, že podmienky boli druhé najhoršie po MS v Dauhe. Takže už som vedela, že to bude ťažké a nepôjdu sa rýchle časy. Tak aj bolo," uviedla.

Cieľ bola prvá tridsiatka

Pre Czakovú to bolo tretie olympijské vystúpenie. Pri premiére v Londýne 2012 bola na 20 kilometrovej trati 49., pred piatimi rokmi v Riu obsadila 48. miesto. Teraz dosiahla najlepší výsledok: "Áno, ale nevravím, že ma to potešilo. Môj cieľ bol, aby sa umiestnenie začínalo trojkou. Chvíľu som tak aj išla, ale potom ma súperky obehli."

V uplynulých rokoch sa zameriavala na päťdesiatku, tá však na ďalších šampionátoch nebude a tak zatiaľ nevie, ako sa bude vyvíjať jej kariéra. "Potrebujem si to zanalyzovať, dať sa dokopy. S trénermi sme sa bavili, že by sme na jeseň skúsili tú 35-ťku. Päťdesiatka mi sedela viac ako dvadsiatka. Ukázalo sa to aj rýchlostne, že už nie som tam, kde som bola. A možno by som skúsila aj plánované mixy, no stále nevieme, aká tam bude kombinácia. Bavili sme sa s Mišom Morvayom, že možno v tom Paríži, no to je ešte ďaleko," dodala.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok