Úrady odoberajú vzorky na prírodných aj umelých kúpaliskách. Ktoré sú vyhovujúce?

TA3 TASR
30.7.2021 18:21

V 30. týždni bola v prevádzke väčšina prírodných a umelých kúpalísk. Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonávajú aj naďalej štátny zdravotný dozor na povolených kúpaliskách. Vzorky vôd odoberali aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Na letnom kúpalisku Delňa vrcholia prípravy na otvorenie letnej sezóny
TASR/Milan Kapusta

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v uplynulom týždni v deviatich prírodných kúpaliskách. Zistilo sa, že voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie na plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach, Vinianske jazero, Tona Šurany, rekreačné stredisko Gazarka Šaštín Stráže, vodná nádrž Brezová pod Bradlom a na dvoch odberných miestach vodnej nádrže Ružín v okrese Gelnica (Ružín SKI a Ružín - prítoky).

Úrady podľa Račkovej na základe ďalších odberov vzoriek vody zistili zníženú priehľadnosť na vodnom diele Kráľová, Kaskády i Šintavských baniach. Mierne zvýšený celkový fosfor zaznamenali na Laborci Humenné, znížená priehľadnosť a zvýšená farba sa zistila na Lipovine - Bátovce. Voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola podľa úradov vyhovujúca. "Zvýšená farba a zvýšený celkový fosfor patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov," ozrejmila Račková.
 

Do prevádzky boli uvedené nové kúpaliská

Povolenie na prevádzku malo k štvrtku (29. 7.) 164 umelých kúpalísk a 560 bazénov. Do prevádzky boli v tomto týždni uvedené verejné kúpalisko Poltár, Areál vodných športov – letné kúpalisko Trebišov a nový Aquapark I. etapa v Lipanoch. Vybavovanie žiadostí o povolenie prevádzky prebieha stále na Biokúpalisku Čľupko v Gaboltove. Prerušená je prevádzka Krytej plavárne Spišská Nová Ves z dôvodu rekonštrukcie technológie kúpaliska.  

Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie zaznamenali úrady napríklad v studenom bazéne na Plážovom kúpalisku v Bojniciach, neplaveckom bazéne na TK Horné Saliby, v dvoch bazénoch na ThermalPark Nitrava, plaveckom bazéne termálneho kúpaliska Diakovce. Na niektorých kúpaliskách nie sú v prevádzke všetky bazény. Do 13. augusta bude mimo prevádzky Mestská plaváreň Senica z dôvodu prerušenia dodávky teplej vody a údržby a čistenia bazénov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok