Úrady označili 13 gréckych ostrovov za miesta s vysokým rizikom nákazy

TA3 TASR
29.7.2021 19:44

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok označilo 13 gréckych ostrovov ležiacich na juhu Egejského mora za oblasti s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Cestovať na tieto ostrovy preto ECDC odporúča iba v nevyhnutných prípadoch, uviedla agentúra Reuters.

Santorini Grécko dovolenka turizmus 1140px (ČTK)
ČTK

Medzi týmito ostrovmi, ktoré každoročne navštívia milióny ľudí, sa nachádzajú aj známe turistické destinácie ako Santorini, Mykonos či Rodos.

Krok od prísnejších opatrení

Námestník gréckeho ministra civilnej ochrany Nikos Hardalias v tejto súvislosti vo štvrtok uviedol, že ostrovy Mykonos a Ios sú "iba krok" od toho, aby na nich úrady zaviedli prísnejšie protipandemické opatrenia. Dodal, že situácia je znepokojujúca aj na ďalších ostrovoch.

Grécko pred tohtoročnou letnou turistickou sezónou v snahe prilákať turistov rozbehlo na ostrovoch iniciatívu za účelom vakcinácie miestneho obyvateľstva a vytvorenia oblastí bez epidemiologického rizika. Atény dúfali, že po nevydarenej vlaňajšej sezóne prinesie tento rok oživenie cestovného ruchu, od ktorého je grécka ekonomika závislá. Napriek silnému júnu však v krajine vládne neistota, ako sa bude sezóna ďalej vyvíjať.

Mapu Európy pravidelne aktualizujú

ECDC aktualizuje epidemiologickú mapu Európy každý týždeň. Vychádza zo 14-dňovej incidencie (počtu prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledné dva týždne) a z podielu pozitívnych testov.

Epidemiologickú mapu ECDC využívajú štáty eurobloku pri určovaní svojich vlastných opatrení pre cestovanie a návrat z jednotlivých krajín a regiónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok