Obľúbená chorvátska pláž sa stala epicentrom šírenia covidu, nakazilo sa sto turistov

TA3 ČTK
29.7.2021 12:51

Po návrate z plážového festivalu na chorvátskom ostrove Pag bolo pozitívne testovaných sto Rakúšanov. Informovala o tom agentúra APA, ktorá sa odvolala na rakúske zdravotnícke úrady. Podľa nich bude skutočný počet infikovaných zrejme ešte omnoho vyšší.

Klus Chorvátsko
TASR/AP (ilu)

Festivalu Austria goes Zrće, ktorý sa na pláži chorvátskeho „párty ostrova“ konal v dňoch 17. až 24. júla, sa podľa odhadov zúčastnilo asi 19-tisíc ľudí z Rakúska. Jednotlivé spolkové krajiny doteraz súhrnne nahlásili 102 infikovaných, najviac Dolné Rakúsko (38).

Rakúske úrady vyzvali účastníkov akcie, aby v prípade akýchkoľvek symptómov ihneď kontaktovali zdravotníkov. Na PCR test na covid-19 majú ísť preventívne aj tí, ktorí momentálne nemajú žiadne príznaky, uviedol člen koronavírusového krízového štábu vo Viedni Andreas Huber. Podľa neho by sa mali tiež všetci účastníci festivalu v najbližších dňoch vyvarovať ďalším spoločenským stretnutiam.

V Chorvátsku je najlepšia situácia

Podľa Chorvátskeho turistického združenia, ktoré odkazuje na údaje americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, je v Chorvátsku najlepšia epidemická situácia z krajín stredomorského regiónu.

Kým v krajine na Jadrane je sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa za tento čas v priemere nakazilo na 100-tisíc obyvateľov, na hodnote 37,65. V Taliansku je to 75,52, v Grécku 255,92, vo Francúzsku 288,81 a v Španielsku 547,89. Najlepšie epidemické výsledky v Chorvátsku vykazuje Istria, naopak na dalmatskom pobreží pribúdajú nové prípady najrýchlejšie.

Minulý týždeň chorvátska vláda sprísnila podmienky pre vstup turistov z Británie, Cypru a Ruska, ktorí teraz musia predkladať negatívny test na koronavírus bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nie. Nové obmedzenia sa týkajú aj zhromažďovania – na akcie s 50 až 1000 ľuďmi aktuálne priamo dohliadajú miestne epidemické krízové štáby a účastníkom je vstup povolený len s európskym covidovým pasom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok