Obmedzenie zisku nie je riešením, ohradili sa zdravotné poisťovne

TA3 TASR
27.7.2021 15:43

Obmedzenie profitu v zdravotnom poistení by znamenalo protiústavný zákaz zisku. V reakcii na informácie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o potrebe regulácie zisku zdravotných poisťovní to povedal PR špecialista ZP Dôvera Matej Štepianský. Ani zdravotná poisťovňa Union to nepovažuje za riešenie finančných problémov v rezorte zdravotníctva.

poistenie karta poistovňa zdravotníctvo ilu 1140px (TASR/Michal Svitok)
TASR/Michal Svitok

Sú pripravení na diskusiu

Podľa súkromnej ZP Dôvera by takýto krok mal negatívny dosah na celý zdravotnícky sektor, pretože by nebol motivovaný ku kvalite a rozvoju služieb, ani k zavádzaniu inovácií v zdravotníctve.

"Zároveň ide o návrh, ktorý nerieši žiadnu z aktuálnych potrieb pacientov alebo potrieb slovenského zdravotníctva. V každom prípade sme pripravení na konštruktívnu a odbornú diskusiu s cieľom regulovať zisk v zdravotnom poistení tak, aby sa zvýšila kvalita služieb pre pacientov, poistencov zdravotných poisťovní aj pre zdravotníkov," doplnil Štepianský.

Ako povedala aj hovorkyňa ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová, poistenci pociťujú benefity zo zvýšenia kvality poskytovaných služieb, ktoré prinášajú primeraný zisk, konkurenčné prostredie a rovnaké podmienky pre podnikanie. Zdôraznila, že pre súkromnú ZP nie je zdravotníctvo o vytváraní čo najväčšieho zisku na úkor dostupnosti zdravotnej starostlivosti, brzdenia inovácií a kvality. "Náš akcionár pokladá zdravotné poistenie za dlhodobý a férový biznis, nie zlatú baňu, a preto sme za primeranú a spoločensky zodpovednú mieru zisku," povedala.

ZP Union si však myslí, že tvorbe nových pravidiel a zákonov by mala predchádzať odborná diskusia na pôde Ministerstva zdravotníctva SR. Za nevyhnutné považuje pozrieť sa aj na tvorbu zisku u ostatných subjektov, ktoré pôsobia v zdravotnom systéme. "Obmedziť zisk je podľa nás možné len do takej miery, aby neboli porušované legitímne očakávania akcionárov, za ktorých sme získali povolenie pre vykonávanie verejného zdravotného poistenia a pokiaľ cieľ, ktorý sa touto zmenou sleduje, je vyšší verejný záujem," uviedla.

Výška maximálneho limitu na zisk by mala byť podľa súkromnej zdravotnej poisťovne primeraná aj riziku, ktoré poisťovňa nesie. Z  pohľadu ZP by takéto legálne hľadisko, ako aj odplatu za mieru rizika mohlo optimálne napĺňať stanovenie percenta na úrovni troch až štyroch percent, minimálne však na úrovni dvoch percent. "Rozhodne nechceme, aby mali subjekty pôsobiace v našom zdravotníctve väčšie zisky, než je adekvátne," doplnila s dôvetkom, že riziko zdravotných poisťovní je neštandardne vysoké.

Zisk chcú regulovať

Na tom, že zisk zdravotných poisťovní je potrebné regulovať, sa zhodli v pondelok zástupcovia rezortov zdravotníctva a financií, niektorí členovia Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo či šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová. Informovala o tom samostatná odborná referentka ÚDZS Erika Kováčiková.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že navrhne, aby zdravotné poisťovne mohli tvoriť zisk z pripoistenia a z limitu výdavkov na prevádzkové činnosti až po zaplatení všetkých objednaných výkonov. Rovnako, že umožní občanom voľbu pripoistenia. Ak by súčasný systém zdravotných poisťovní po analýze neprinášal hodnotu pre pacienta a dosahovanie zdravotných celospoločenských cieľov, vláda by zvážila zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia, teda jednej zdravotnej poisťovne.

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, keď im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS). Tvorbu zisku im zakázal prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2008. Právna norma však narazila na Ústavný súd SR. Zdravotné poisťovne tak dostali znova možnosť tvoriť zisk, avšak s podmienkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok