Zisk zdravotných poisťovní je potrebné regulovať, zhodli sa členovia pracovnej skupiny

TA3 TASR
27.7.2021 13:54

Zisk zdravotných poisťovní je potrebné regulovať. Na pondelkovom stretnutí sa na tom zhodli zástupcovia rezortov zdravotníctva a financií, niektorí členovia Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo či šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová.

euro peniaze 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom samostatná odborná referentka ÚDZS Erika Kováčiková. "Legislatívna úprava bude zohľadňovať záujem pacienta a nové ustanovenie bude vyžadovať, aby príjmy zo zdravotného poistenia pred prerozdelením boli použité na výdavky na zdravotnú starostlivosť v rozpätí, ktorého šírka bude určená v súlade s predloženými benchmarkami. Pre ilustráciu prikladáme grafické zhrnutie," uviedla Kováčiková s tým, že v rokovaniach sa pokračuje ďalej.

Pracovnú skupinu na stretnutí tvorili štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková, členovia výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková, Zuzana Šebová, Marek Krajčí a Tomáš Lehotský, ďalej štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek a riaditeľka odboru špecifických operácií štátu MF SR Andrea Holíková a za ÚDZS okrem šéfky úradu aj Peter Pavlovič a zástupcovia právneho odboru.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že navrhne, aby zdravotné poisťovne mohli tvoriť zisk z pripoistenia a z limitu výdavkov na prevádzkové činnosti až po zaplatení všetkých objednaných výkonov. Rovnako, že umožní občanom voľbu pripoistenia. Ak by súčasný systém zdravotných poisťovní po analýze neprinášal hodnotu pre pacienta a dosahovanie zdravotných celospoločenských cieľov, vláda by zvážila zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia, teda jednej zdravotnej poisťovne.

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, keď im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej. Tvorbu zisku im zakázal prvý kabinet Roberta Fica v roku 2008. Právna norma však narazila na Ústavný súd SR. Zdravotné poisťovne tak dostali znova možnosť tvoriť zisk, avšak s podmienkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok