Český najvyšší súd zrušil povinnosť nosiť respirátory v interiéroch

TA3 TASR
27.7.2021 15:24

Aktuálne opatrenie českého ministerstva zdravotníctva o povinnosti nosenia respirátorov vo vnútorných verejných priestoroch nie je dostatočne odôvodnené. Rozhodol o tom v utorok český Najvyšší správny súd s tým, že rezort má na úpravu nariadenia tri dni.

Ako píše spravodajský server iDNES.cz, podnet na súd podala fyzická osoba trpiaca dlhodobým ochorením dýchacieho systému, ktorá má zároveň vysokú hladinu protilátok po prekonaní choroby Covid-19. Nosenie respirátoru tejto osobe podľa jej vlastných slov ohrozuje zdravie viac než jeho nenosenie.

Ministerstvo podľa súdu síce nepopiera, že nosenie respirátora môže byť pre najmä niektoré choré osoby komplikované, opätovne sa však k tejto otázke v rámci odôvodnenia opatrenia nevyjadrilo. Súd totiž rezortu tieto nedostatky v odôvodnení vytkol už viackrát, pripomína iDNES.cz.

"V právnom štáte nie je možné, aby výkonná moc nerešpektovala jasne vyjadrený názor súdu a kládla prekážky súdnej moci pri kontrolovaní dodržiavania zásad demokratického právneho štátu, ktorý je založený na úcte k právam a slobodám človeka a občana. Súd od ministerstva vyžaduje len naplnenie požiadavok na odôvodnenie, ktoré jasne stanovuje pandemický zákon. Napriek tomu túto požiadavku nie je ministerstvo schopné splniť," uviedol k rozhodnutiu predseda ôsmeho senátu Najvyššieho správneho súdu Petr Mikeš.

Ministerstvo má na úpravu tri dni

Ministerstvo podľa Mikeša nenapravilo ani ďalšie nedostatky, ako napríklad nefunkčné odkazy na odborné štúdie či chýbajúce stručné zhrnutie záverov cudzojazyčných štúdií v češtine.

Súd navyše zvažoval, či opatrenie nezruší s okamžitou platnosťou či dokonca so spätnou platnosťou, dodal Mikeš. Nakoniec dal ministerstvu na úpravu tri dni, pretože náhle zrušenie by mohlo ohroziť pacientov v zdravotníckych zariadeniach či klientov sociálnych služieb, priblížil Mikeš.

Respirátory a rúška chcú zachovať

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že rešpektuje rozhodnutie súdu a v stanovenej lehote doplní odôvodnenie mimoriadneho opatrenia tak, aby vyhovovalo jeho námietkam.

"Ministerstvo považuje za úplne kľúčové, aby v súčasnej situácii, kedy v ČR ešte nie je dostatočná úroveň zaočkovanosti a dochádza k šíreniu nákazlivých mutácií, bola povinnosť ochrany úst a nosa vo vnútorných priestoroch a prostriedkoch hromadnej dopravy zachovaná," uviedla hovorkyňa rezortu zdravia Gabriela Štepanyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok