Putinovho súpera v prezidentských voľbách vyškrtli z kandidátnej listiny

TA3 TASR
24.7.2021 19:48

Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) vyškrtla z kandidátnej listiny Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) jej významného člena Pavla Grudinina. Podľa agentúry Reuters ide o ďalšieho opozičného politika, ktorý bol úradmi zbavený možnosti kandidovať v septembrových voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Vladimir Putin 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Grudinin, ktorý získal 12 percent hlasov, keď v roku 2018 vyzval Vladimira Putina v prezidentských voľbách, bol vyškrtnutý z kandidátnej listiny KPRF, pretože prokuratúra zistila, že vlastní akcie zahraničnej spoločnosti, informovali ruské tlačové agentúry. Podľa webu Meduza.io na to volebné úrady upozornila nielen prokuratúra, ale aj Grudininova bývalá manželka.

Majetok v zahraničí

Z predložených dokladov vyplýva, že Grudinin údajne vlastní akcie v spoločnosti Bontro Ltd. registrovanej v Belize, čo však nepriznal. Grudinin, bohatý podnikateľ vo farmárskom sektore, poprel, že by mal akýkoľvek majetok v zahraničí. Svoje vyradenie z kandidátnej listiny spojil s potenciálom opozičných strán dosiahnuť v septembrových voľbách dobrý výsledok, informovala agentúra Interfax. 

Nedávny prieskum verejnej mienky totiž ukázal, že komunisti a ďalšie opozičné strany môžu v nadchádzajúcich voľbách predstavovať hrozbu pre Putinovu stranu Jednotné Rusko, ktorá stráca na popularite u voličov. Líder KPRF Gennadij Ziuganov avizoval, že strana sa proti rozhodnutiu ÚVK odvolá na Najvyššom súde, informovala agentúra TASS.      

"Extrémistické" nadácie na boj proti korupcii

V sobotu zverejnené rozhodnutie ÚVK nasleduje po vyradení viacerých predstaviteľov ruskej opozície - najmä takých, ktorí sú spájaní s väzneným kritikom Kremľa Alexejom Navaľným.

Nadáciu na boj proti korupcii a politické štáby, ktoré Navaľnyj založil v mnohých ruských regiónoch pred poslednými prezidentskými voľbami, boli v júni rozhodnutím súdu vyhlásené za extrémistické, čo ich zamestnancom a podporovateľom znemožňuje kandidovať vo voľbách do dolnej komory parlamentu alebo sa zúčastňovať na ďalších voľbách na obdobie troch až piatich rokov.

Subjekty založené Navaľným sa na zozname extrémistických a teroristických organizácií ocitli napr. aj po boku džihádistického Islamského štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok