Pátracie tímy objavili trosky ruského lietadla. Haváriu neprežil nikto z 28 osôb

TA3 TASR
6.7.2021 12:21

Ruské pátracie tímy objavili trosky lietadla Antonov An-26, ktoré zmizlo z radarov v utorok počas regionálneho letu na Kamčatskom polostrove na ruskom Ďalekom východe. Haváriu neprežil nikto z 28 osôb na palube. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá sa odvolala na leteckú spoločnosť.

"Záchranári našli vrak lietadla. Pátracie a záchranné práce sú vzhľadom na geografické podmienky náročné," uviedol ruský úrad pre civilné letectvo.

Trosky stroja sa podľa neho našli pri pobreží Kamčatky, približne štyri až päť kilometrov od letiska. Nešpecifikoval, či sa našli vo vode alebo na súši. Prvé správy hovorili, že lietadlo sa zrejme zrútilo do mora.

Lietadlo An-26 odštartovalo z hlavného mesta Kamčatského kraja Petropavlovsk-Kamčatskij na juhu polostrova a smerovalo do mesta Palana, ktoré sa nachádza v severnej časti Kamčatky.

Z radarov zmizlo krátko pred pristátím, okolo 14.40 h miestneho času (04.40 SELČ). Na palube sa nachádzalo 28 ľudí vrátane šiestich členov posádky a jedného alebo dvoch detí. Kontakt s lietadlom bol prerušený približne desať kilometrov od palanského letiska.

Zmizol z radarov asi 10 minút pred pristátím

Do pátracej operácie po lietadle sa zapojili najmenej dva vrtuľníky, jedno lietadlo a niekoľko lodí. Vrak sa podarilo nájsť po vyše štyroch hodinách, odkedy stroj zmizol z radarov, k čomu došlo len asi desať minút pred pristátím.

Príčina nehody je predmetom vyšetrovania. Podľa jednej z hypotéz stroj havaroval v dôsledku chyby pilota pri slabej viditeľnosti.

Ruské úrady otvorili v tejto veci vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia bezpečnosti a pravidiel leteckej dopravy. Okolnosti nešťastia preskúma osobitný výbor, ktorý zriadil ruský úrad pre civilné letectvo.

Lietadlo bolo v prevádzke od roku 1982 a letové povolenie malo platné do 30. augusta 2021. Pri nehode lietadla An-28 tej istej leteckej spoločnosti v roku 2012 zahynulo desať ľudí. V krvi oboch pilotov sa vtedy našiel alkohol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok