V Rusku zmizlo z radarov lietadlo, lokalizovali možné miesto nehody

TA3 TASR
6.7.2021 09:27

Ruské úrady identifikovali možné miesto pádu lietadla, ktoré v utorok počas regionálneho letu na Kamčatskom polostrove na ruskom Ďalekom východe zmizlo z radarov. Lietadlo Antonov An-26 s 28 ľuďmi na palube sa podľa nich zrejme zrútilo do mora neďaleko pobrežia, informovala agentúra TASS.

Takmer 30 ľudí na palube

"Miesto (dopadu) sme približne vymedzili na 15-25 kilometrov od letiska, v oblasti pozdĺž pobrežia. Objektívne dáta ukazujú, že stroj sa zrútil do mora," povedal pre TASS nemenovaný zdroj z prostredia ruských úradov pre mimoriadne situácie.

Lietadlo An-26 odštartovalo z hlavného mesta Kamčatského kraja Petropavlovsk-Kamčatskij na juhu polostrova a smerovalo do mesta Palana, ktoré sa nachádza v severnej časti Kamčatky. Na palube stroja sa nachádzalo 28 ľudí vrátane šiestich členov posádky a jedného alebo dvoch detí. Kontakt s lietadlom bol prerušený približne 1O kilometrov od palanského letiska. Do pátracej operácie po lietadle sa zapojili minimálne dva vrtuľníky, jedno lietadlo a niekoľko lodí. 

Zriadili osobitný výbor

Prvé správy hovorili o tom, že pristávajúce lietadlo sa buď zrútilo do mora, alebo havarovalo v blízkosti uhoľnej bane pri meste Palana. Podľa jednej z teórií stroj havaroval v dôsledku chyby pilota zapríčinenej slabou viditeľnosťou.

Ruské úrady otvorili v tejto veci vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia bezpečnosti a pravidiel leteckej dopravy. Okolnosti predpokladaného nešťastia preskúma osobitný výbor, ktorý zriadil ruský úrad pre civilné letectvo.

Lietadlo bolo v prevádzke od roku 1982 a letové povolenie mal platné do 30. augusta 2021. Pri nehode lietadla An-28 tej istej leteckej spoločnosti v roku 2012 zahynulo desať ľudí. V krvi oboch pilotov sa vtedy našiel alkohol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok